Apple napokon obznanio
0

FOTO+VIDEO / Novi iPhone će čitati i slati poruke umjesto vas

Sarajevo-x.com
Phil Schiller
Apple je u utorak predstavio svoj dugo očekivani novi model iPhonea, svog najpopularnijeg i najprodavanijeg proizvoda. Mjesecima smo slušali o karakteristikama novog iPhonea, ali se samo moglo nagađati kakve će one tačno biti.

Naime, ne radi se o iPhoneu 5. U pitanju je bolja verzija četvorke, odnosno iPhone 4S, koji će se moći kupiti već 14. oktobra i to po različitim cijenama. Najjeftiniji je 199 dolara, a radi se o iPhoneu 4S čija je memorija 8 GB, nešto skuplji je onaj sa memorijom od 32 GB i cijena mu je 299 dolara, dok onaj sa 64 GB 399 dolara.

Inače on na tržište dolazi 16 mjeseci nakon iPhonea 4.

iPhone 4S ima dvojezgreni procesor, grafika mu je brža i do sedam puta, što će posebno biti uočljivo na video igrama. Baterija će mu trajati do osam sati, odnosno toliko ćete moći razgovarati da se ona ne isprazni ili ćete moći 10 sati pregledati videozapise. Download aplikacija mu je također mnogo brži nego kod prethodnih modela. iPhone 4s ima kameru od osam megapixela, rezolucije 3264 x 2448, koja će raditi brže i do 33 posto.

Kada je u pitanju dizajn iPhonea 4S, može se reći da je prilično sličan iPhoneu 4.

Tokom predstavljanja svog novog proizvoda u Appleu su posebno naglasili novu aplikaciju koju su nazvali Siri. Naime, radi se glasovnom prepoznavanju. Ako vam je postalo mrsko tipkati poruke, evo rješenja za vas. Jednostavno svom novom iPhoneu izdiktirajte sadržaj SMS-a, a on će vam također i pročitati odgovor koji dobijete. Revolucionaran jeste, ali ne funkcioniše na našem jeziku, što ne znači da nekada neće. Revolucionarni softver za glasovno prepoznavanje na početku će biti samo na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Inače, novi iPhone je predstavio Phil Shiller, šef marketinga Applea.

Nasljednik Stevea Jobsa Tim Cook, koji je također prisustvovao predstavljanju novog pametnog telefona, je rekao i nekoliko riječi o prodaji iPada i pjesama putem iTunesa, a do sada ih je prodano više od 16 milijardi. Laptopi iz Mac serije također su našli svoj put do kupaca, pa su tako prerasli prodaju PC-a za šest puta, rekao je Cook.