Najnovije glasine
63

Novi iPhone 14 zbog nove opcije na displeju dolazi s većom baterijom

E. M.
Samo nekoliko dana je ostalo do zvaničnog predstavljanja iPhone 14 serije pametnih telefona, a posljednje glasine govore da će imati always-on display opciju te veći kapacitet baterije.

Na Appleovom događaju "Far Out" koji će biti održan 7. septembra bit će predstavljene najvjerovatnije četiri verzije iPhonea i to: standardni iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro te iPhone 14 Pro Max.

Prema posljednjim glasinama očekuje se da uređaji budu malo većih dimenzija, ali i većeg kapaciteta baterija koja će biti potrebna za novu opciju tzv. always-on display koja omogućava da na zaslonu, i kada je zaključan, bude vidljiv sat, notifikacije i pozadina telefona u tamnijem izdanju.

Always-on display opcija korisnicima beta verzije iOS-a 16 dostupna je više od mjesec dana na iPhone 13 i ranijim verzijama, a zvanični update iOS-a 16 očekuje se 7. septembra nakon završetka Far Out događaja.

Međutim, ova opcija je vezana i za novu tehnologiju OLED displeja koju će Apple iskoristiti ekskluzivno na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max uređajima, a tiče se osvježenja ekrana tokom aktivne always-on display opcije kako bi se uštedjela baterija. Prema posljednjim glasinama, ova opcija će biti dostupna samo na najnovijim iPhone uređajima, iako je ranije bila dostupna npr. na 13-ci, 12-ci...

Kada govorimo o dimenzijama displeja, iPhone 14 dolazi sa 6.1-inčnim displejom, iPhone 14 Plus sa 6.7-inčnim displejom, iPhone 14 Pro sa 6.1-inčnim displejom te iPhone 14 Pro Max sa 6.7-inčnim displejom.

Razlika između ove četiri verzije osim u dimenziji ogledat će se, sudeći po fotografijama i po dijelu na kojem se nalazi prednja kamera. Dva uređaja bi trebala biti imati notch gdje se nalazi prednja kamera, dok bi dva uređaja trebala imati "tableticu" u prostoru prednje kamere.

Očekuje se da će Apple predstaviti i Watch 8, poboljšani Apple Watch SE s bržim performansama i novi Apple Watch Pro, a očekuje se i predstavljanje druge generacije AirPods Pro.

Vezani članci