Apple predstavio novitet
0

FOTO+VIDEO / Novi iPad je brži od prethodnika, ima HD ekran i 3D tehnologiju

Sarajevo-x.com
Apple je predstavio novu generaciju tablet kompjutera iPad u srijedu. Uređaj je četiri puta brži od prethodnika, ima Full HD ekran i posjeduje 3D tehnologiju.

Istaknute prednosti novog iPada su brži procesor i Full HD ekran sa 3,1 milion piksela. Uređaj će biti dostupan u prodaji 16. marta, a cijene će biti od 499 do 829 dolara, baš kao što je bio slučaj sa iPadom 2 predstavljenim prije godinu dana.

Tablet ima superbrzi quad-core A5x čip koji ga pozicionira ispred rivala, poput uređaja kompanije Samsung. Novi iPad podržava i 4G LTE mrežu.

Uprkos tome, zvaničnici Applea tvrde da baterija uređaja traje 10 sati, a da njegova debljina iznosi 9,4 mm.

"Ko može napraviti bolji uređaj od iPada 2? Ne morate razmišljati, mi možemo", rekao je tokom predstavljanja novog iPada u San Franciscu direktor Applea Tim Cook.

Ekran je zapravo veća verzija ekrana iPhonea 4S, a oštrina je bolja nego kod većine 40-inčnih HD televizora. Zvaničnici Applea tvrde da je slika oštrija nego riječi u printu.

"Naš iPad smo podigli na viši nivo i poboljšali smo kategoriju koju je Apple napravio prvim iPadom", dodao je Cook.

Novi iPad ima iSight kameru od 5 megapiksela koja može snimati Full HD video. Kompanija Apple je predstavila i nove aplikacije uključujući nove verzije iWorka i iPhotoa.

Mnoge aplikacije prikazuju svu moć novog tableta, kao što je uređivanje digitalnih 14-megapikselnih fotografija u punoj veličini na ekranu.

Procesor je dovoljno brz kako bi omogućio igranje 3D igre Sky Gamblers u kojoj se na ekranu u istom trenutku vodi borba 50 aviona.

Nova verzija muzičkog softvera GarageBand omogućava povezivanja četiri iPada putem Wi-Fi-ja. Također, nova verzija aplikacije iMovie omogućava korisnicima da snime i uređuju Full HD snimke.

Aplikacija iPhoto omogućava uređivanje fotografija putem ekrana osjetljivog na dodir. Novi iPad ima i aplikaciju iCloud pomoću koje korisnici mogu putem interneta pristupiti filmovima koje su kupili online.

Apple je najavio da će filmovi i TV emisije u online prodavnici iTunes biti dostupni u 1080p rezoluciji.

Predstavljen je i jeftiniji model iPada 2 koji košta 399 dolara. Cook je najavio mogućnost predstavljanja inovacija sljedeće godine, što se vjerovatno odnosi na iPhone 5. Nova generacija iPada se neće prodavati pod imenom iPad 3 ili iPad HD, kao što se ranije spekulisalo. Vjerovatno će se zvati samo iPad, što bi moglo prouzrokovati konfuziju kod kupaca, jer će iPad 2 i dalje biti u prodaji.

Apple je prošle godine prodao 172 miliona svojih uređaja, iPhonea, iPada i iPoda širom svijeta. Prodano je oko 315 miliona uređaja sa operativnim sistemom iOS.

Vezani članci