Stiže napredni format
0

Novi hard disk glavobolja za Windows XP

SRNA
Kompjuterski hard diskovi uskoro će doživjeti jednu od najvećih promjena formata u posljednjih 30 godina, što bi moglo da dovede do problema u kompatibilnosti sa operativnim sistemom Windows XP

Do početka sljedeće godine svi novi hard diskovi koristiće "napredni format" zapisivanja i skladištenja podataka, prenosi BBC.

Zahvaljujući ovoj promjeni, proizvođači će moći da prave hard diskove većeg kapaciteta, koji su pouzdaniji i troše manje energije.

Korisnici sistema Windows XP mogli bi da naiđu na probleme ukoliko zamijene stari hard disk onim koji koristi novi format zapisivanja podataka, upozoravaju stručnjaci.

Od vremena operativnog sistema DOS, prostor na hard disku formatiran je u blokove veličine 512 bajtova. Ovi sketori su standardizovani zahvaljujući IBM, koji ih je koristio na svojim flopi disketama.

Blokovi od 512 bajtova bili su korisni kada su hard diskovi imali veličinu od samo nekoliko megabajta, ali nisu pogodni za hard diskove veličine jednog terabajta (1.000 gigabajta) ili veće.

"Tehnologija se promijenila, ali fundamentalno formatiranje u blokove nije", izjavio je David Burks, marketinški menadžer firme "Seagate".

On je dodao da zbog ovog načina formatiranja, uz svaki blok ostane dio neiskorištenog prostora, a na velikim hard diskovima to predstavlja ogroman i nepotreban gubitak.

Novi format zapisivanja podataka smanjuje neiskorišteni prostor za oko osam puta, pa će novi hard diskovi biti efikasniji od starih za oko sedam do 11 odsto.