Tehnologija
0

Novi Boeing 787 Dreamliner za let iz snova

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Luksuzni avion Boeing 787 Dreamliner je nakon svog prvog prekookeanskog leta sletio u Hampshire u Britaniji i pokazao je prava revolucija u zračnom saobraćaju.

Gledajući iz daljine novi Boeing izgleda kao igračka, lagan je i fleksibilan.

Uprkos velikim i teškim Rolls Royceovim motorima, avion je jako tih i ne stvara buku karakterističnu za obične avione.

Boeing Dreamliner je izrađen od karbonskih vlakana i troši 20% manje goriva od aviona sličnih njemu, a sa punim rezervoarom može preći 16.000 kilometara, piše Daily Mail.

Unutrašnjost ovog aviona je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, ali se čini da će već za dvije godine letovi biti mnogo mirniji i udobniji.

Sjedišta ekonomske klase će biti dosta veća i udobnija nego inače, a bit će i više prostora za noge. Prolazi između sjedišta su širi, što će olakšati dostavu hrane, pića i slično.

Prozori Dreamlinera će također biti veći, a osjećaj klaustrofobičnosti kad se roletne spuste će biti otklonjen električnim osvjetljenjem koje se aktivira dodirom.

Zrak u avionu je sada mnogo ugodniji, čišći, manje suh i sa 10% više kiseonika.

Pritisak u unutrašnjosti avona je dosta ugodniji. Umjesto fluorescentnih svjetala koja se pale tokom noćnog leta, Dreamliner ima suptilnije LED-osvjetljenje koje olakšava promjene vremenske zone.

Novi Boeing je opremljen i inovativnom tehnologijom protiv turbulencije zbog koje je nemoguće dobiti bolest letenja. Također, ima veliki izlaz, barove i masere.

Ovaj avion će dosta koristiti zračnom saobraćaju kojem prijete recesija, terorizam i briga za okoliš.

Kompanija Boeing je već primila narudžbu za 860 Dreamlinera iz 56 zemalja, a krajem sljedeće godine će početi isporučivati po deset aviona mjesečno. Cijena aviona je oko 118.350.000 eura.

Dreamliner u sebi ima jako malo metala te mu zbog toga ne prijeti korozija. Procjenjuje se da će njegov životni vijek biti oko pedeset godina.

Uprkos tehnologiji, novi 787 se ne razlikuje mnogo od Boeinga 707 koji je napravljen davne 1954. godine.

Broj aviona u svijetu će se vjerovatno udvostručiti u sljedećih 20 godina, sa 18.890 u 2009. na 36.300 u 2029. godini.