Novost iz Kine
0

VIDEO / Nokijin mobitel koji radi na Colu

Sarajevo-x.com
Limenka Coca-Cole, koja nam pruža nekada prijeko potrebni kofein, uskoro će opskrbljivati energijom i naše mobilne telefone.

Kineska dizajnerica Daizi Zheng razvila je novi koncept mobitela za finskog proizvođača Nokiju koji pokreću bezalkoholna pića sa dodatkom šećera.

Diplomac koledža Central St. Martins iz Londona dizajnirala je ekološki prihvatljiv telefon kao dio svog diplomskog rada.

"Otkrila sam da je baterija telefona kao moćan izvor energije skupa", napisala je na svojoj web stranici 23-godišnja naučnica. Kako se pri njihovoj proizvodnji troše vrijedni izvori, a oni štetno djeluju na okolinu, Zheng je došla na ideju kreiranja nečega iskoristljivijeg.

Jednostavno otvorite gornji poklopac mobitela, naspete tekućinu i pratite kako počinje hemijski proces.

"Ovakva baterija je u potpunosti razgradljiva, a doprinosi potpunoj drugačijem shvatanju baterija i popodnevnog čaja", dodaje Kineskinja.

Pa iako bi dosad razvijenoj bateriji teško išlo prikupljanje dovoljne količine energije potrebne za jedan obični poziv, jasno je da bi se daljim razvijanjem ovog koncepta telefoni na Colu za pet godina mogli naći na tržištu, piše Daily Mail.

Pošto telefon energiju dobija iz ugljikohidrata, u iste svrhe mogli bi se koristiti i drugi napici poput Pepsija i Red Bulla.