Rizični statusi i fotografije
0

Njemačka zabranjuje online špijuniranje uposlenika

Sarajevo-x.com
Da li ste ikada dvaput razmislili o postavljanju fotografija sa derneka na Facebook, u strahu da će vam to onemogućiti da pronađete posao iz snova? Njemačka planira uvođenje zakona koji će zabraniti poslodavcima da špijuniraju privatne informacije kandidata za posao?

Novi zakon o sigurnosti podataka uposlenika predstavio je ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere, što je posljednji vladin pokušaj da ukaže na zabrinutost zbog online-servisa uključujući društvene mreže i Googleov Street View.

Novi nacrt zakona reakcija je na kompanije koje provjeravaju e-mailove svojih uposlenika tokom pauza za kafu, što je izazvalo bijes javnosti u Njemačkoj.

De Maiziere je objavio da će neki dijelovi zakona, koji tek treba ući u raspravu i proći parlament, biti teško primjenjivi, javlja Associated Press.

Naprimjer, poslodavci će još uvijek moći istraživati svoje kandidate na webu, kao što su profili na mrežama kreiranim specijalno za biznis-kontakte, kao što je Linkedln.

S druge strane, zakon zabranjuje dodavanje kandidata na Facebooku s namjerom provjeravanja detalja iz njihovog života.

"Ako poslodavac odbije kandidata s drugim obrazloženjem, bit će teško dokazati da je negativan odgovor baziran na postovima sa Facebooka", rekao je Maiziere.

Kandidat za posao koji dokaže da je dobio odbijenicu za posao zbog kršenja novog zakona može tužiti kompaniju i tražiti odštetu.

Novi zakon također zabranjuje i videonadzor radnog mjesta, posebno privatnih dijelova poput svlačionica. Poslodavac koji ignoriše ovo pravilo može biti kažnjen sa kaznom do 300.000 eura.