{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka zabranila dječije pametne satove zbog mogućnosti prisluškivanja

18.11.2017. u 21:43
6
76
Njemačka zabranila dječije pametne satove zbog mogućnosti prisluškivanja
6
Njemačka zabranila dječije pametne satove zbog mogućnosti prisluškivanja
Foto: EPA-EFE
Njemački telekomunikacijski regulator zabranio je prodaju dječijih pametnih satova koje roditelji mogu koristiti za provjeru svoje djece, kazavši da su uređaji prekršili stroge zakone o nadzoru.
Savezna agencija za mreže je saopćila da je već preduzela akciju protiv nekoliko kompanija koje proizvode i prodaju satove online, ali nisu objavili o kojim kompanijama je riječ.

U petak su objavili da je jedan dio pametnih satova koji su u prodaji, a koji su dizajnirani za djecu od 5 do 12 godina, problematični jer se kroz njih može prisluškivati. Uz to su pozvali roditelje da ih unište.

Navodno postoji bojazan da bi neko kroz dječje pametne satove mogao prisluškivati djecu, ali i odrasle u njhovoj blizini. U Njemačkoj je zabranjeno tajno snimati privatne razgovore.

Predsjednik Savezne agencije za mreže Jochen Homann kazao je da su, prema njihovim istraživanjima, roditelji koristili satove da, na primjer, prisluškuju učitelje za vrijeme nastave.

"Roditelji preko jedne od aplikacija na takvim satovima mogu da tajno prisluškuju djetetovo okruženje. Oni se smatraju zabranjenim predajnikom", izjavio je Homann.

Pametni satovi, koji sadrže mikrofon i putem kojih se može telefonirati, poput Apple Watcha, legalno se prodaju u Njemačkoj. Problematični su samo dječji satovi koji imaju snooping opciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: