Tehnologija
0

Nintendo obustavlja proizvodnju konzole Wii za japansko tržište

Klix.ba
Japanski proizvođač konzola za videoigre, Nintendo, saopćio je da će obustaviti proizvodnju svoje konzole Wii za japansko tržište, ali da će nastaviti međunarodnu proizvodnju.

Prestanak proizvodnje na domaćem tlu omogućit će Nintendu da se fokusira na stvaranje njenog nasljednika.

"Naša nova generacija konzole Wii U već je na tržištu i omogućava korisnicima da igraju igre izvorno stvorene za Wii. Ovo je dio tranzicije naših proizvoda ka novim modelima", izjavio je Nintendov glasnogovornik za AFP.

Kompanija će nastaviti proizvodnju Wii-ja u inozemstvu, zajedno sa jeftinijom verzijom, Wii mini. Od izlaska na tržište, 2006. godine, konzola Wii je prodana u više od 100 miliona primjeraka širom svijeta.

Samim svojim lansiranjem, Wii je uzburkao tržište konzola, svojim naglaskom na porodično orijentisano igranje pomoću bežičnih kontrolora opremljenih acelerometrima.

Kontrolori su potakli proizvodnju igara u kojima igrači mogu imitirati pokrete u nekom sportu ili svirati neki muzički instrument.

Konzolu Wii U, Nintendo je lansirao prošle godine, a analitičari tvrde da je nedostatak igara kompaniju ostavio bez prihoda kojima su se nadali nakon što je prodaja konzole 3DS bila prilično razočaravajuća u inozemstvu.

Nintendo je zapeo u ratu sa Sonyjem i Microsoftom, proizvođačima konzola PlayStation i Xbox, za dominaciju na tržištu vrijednom 44 milijarde dolara godišnje.