CES 2020
17

Nevidljiva tastatura iz Samsungove radionice omogućava da tipkate na stolu

A. P.
Samsung je na sajmu CES 2020 predstavio novi zanimljiv proizvod - nevidljivu tastaturu koja vam omogućava da tipkate direktno na stolu kada želite natipkati nešto na svom telefonu ili tabletu.

Tehnologija se zasniva na vještačkoj inteligenciji i selfie kameri uređaja koji trebaju prepoznati spojene pokrete i pretvoriti ih u tipkanje na ekranu.

Virtuelna tastatura nosi naziv Selfie Type, a kreirana je na inicijativu Samsungovog C-Lab odjeljenja.

Ovakav tip tastature nije novost, iako su prethodne verzije radile tako što su projektovale laserske zrake na površinu u obliku tastature. Za razliku od njih Selfie Type analizira zglobove korisnika i njegov fizički pritisak na površinu. Međutim, ovaj tip tastature nije najbolje rješenje za osobe koje nisu vješte u tipkanju, piše The Sun.

Selfie Type aplikacija ima tutorijal koji objašnjava korisnicima kako se njihovi prsti mapiraju prilikom pritiska na određeni taster. Ako svakodnevno koristite tradicionalnu tastaturu, vaši prsti su već izvježbani i sve što trebate uraditi je navići se da ispred vas ne postoji fizička tastatura.

Ovaj Samsungov projekat je u ranoj fazi razvoja, tako da ćemo vjerovatno morati pričekati dok se ne pojavi pametni telefon ili tablet s ovom funkcijom.