Suosnivač Applea
0

"Ne žalim što sam napustio kompaniju i prodao dionice"

Sarajevo-x.com
Ronald Wayne
Ronald Wayne
Ronald Wayne, treći osnivač danas velike kompanije Apple, prodao je 10 posto svojih dionica 1970-ih godina i to za samo 800 dolara. Da to nije učinio današnja vrijednost tih dionica bila bi preko 20 milijardi dolara.

"Ne žalim zbog toga", kazao je Wayne, prenosi News of The World.

"Da sam ostao bio bih nevjerovatno bogat, ali bih završio kao najbogatiji čovjek na groblju jer bih umro od srčanog udara", kazao je Wayne.

Sada već 75-godišnji inžinjer radio je početkom 1970-ih godina sa Steveom Jobsom i Steveom Wozniakom, međutim svoje dionice je prodao 1974. godine plašeći se da ne uđe u dugove.

Navodno, Jobs mu je tada posudio 15.000 dolara kako bi kupio materijal za pravljenje računara.

"Dugovao sam 1500 dolara, mojih 10 posto, i nisam imao pojma gdje da nabavim taj novac", ispričao je Wayne, dodajući kako je imao dovoljno stresa u životu i nije to više mogao podnijeti. Želio je mirniji život.

Danas Wayne živi od državne penzije, u skromnom stanu u gradiću Pahrump u Nevadi. Kaže da nikada nije ni sanjao da će Apple postati tako ogromna kompanija.

Međutim, kaže da ne žali zbog svoje odluke. Mogao je biti bogat, ali umjesto toga ima zdravlje, porodicu i integritet, a to je najveće bogatstvo koje i može imati.