|

NASA razvija hipersonične putničke avione pet puta brže od zvuka

NASA razvija hipersonične putničke avione pet puta brže od zvuka
0
S
Sarajevo-x.com
8.11.2010. u 13:19
3
komentara
0

dijeljenja
NASA razvija hipersonične putničke avione pet puta brže od zvuka NASA-in eksperimentalni X-43A scramjet (Foto: EPA)
NASA planira razvijati hipersonične avione koji će letjeti kroz Zemljinu atmosferu i smanjiti vrijeme putovanja za nekoliko sati.
Američka svemirska agencija želi proizvesti letjelicu koja će biti pet puta brža od zvuka i koja će dovesti do revolucionarnih aviona nalik Concordeu.

Putovanje ovom brzinom bi smanjilo vrijeme leta od New Yorka do Sidneyja na oko dva sata i trideset minuta, dok je danas za isto putovanje potreban 21 sat.

Ovaj projekat je zapravo razvoj aviona za višestruku namjenu koji će moći letjeti i na Mars, ali kao i u prethodnim projektima, pokušavaju se iskoristiti i za transport putnika.

Prema prijedlogu NASA Aeronautics 2010, svemirska agencija će dodijeliti pet miliona dolara godišnje u sljedeće tri godine kako bi novi avion postao realnost.

Cilj je proizvesti avion koji će putnike sigurno prevoziti atmosferom, slijetati i ponovo polijetati.

Prema ovom prijedlogu, inženjeri će se posvetiti razvoju aviona koji će moći ulaziti u planetarne atmosfere.

Iz NASA-e poručuju da su svjesni izazova koji predstavlja razvoj ovakvog aviona koji mora biti lagan, lagan i jeftin za održavanje i da se može iskoristiti u razne svrhe. Materijali od kojih će biti izgrađen trebaju biti aerodinamični, izdržljivi i otporni na visoke temperature.

Hipersonični avion je još uvijek koncept i sličan je Concordeu koji je letio 2. marta ove godine dvostruko brže od zvuka. Dostizao bi brzinu od pet maha, odnosno, bio bi pet puta brži od zvuka.

U junu ove godine je jedan eksperimentalni avion dostigao brzinu od šest maha, odnosno više od 7242 km/h, piše "Daily Mail".

Avion X-51A Waverider scramjet je, nakon što je otkačen od aviona-nosača, samostalno letio 200 sekundi i za to vrijeme je uspješno dostigao brzinu od šest maha.

Scramjet avion koristi kisik koji prolazi kroz njegov motor supersoničnom brzinom prilikom čega se pali hidrogensko gorivo.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...