Tehnologija
0

NASA razvija hipersonične putničke avione pet puta brže od zvuka

Sarajevo-x.com
NASA-in eksperimentalni X-43A scramjet (Foto: EPA)
NASA-in eksperimentalni X-43A scramjet (Foto: EPA)
NASA planira razvijati hipersonične avione koji će letjeti kroz Zemljinu atmosferu i smanjiti vrijeme putovanja za nekoliko sati.

Američka svemirska agencija želi proizvesti letjelicu koja će biti pet puta brža od zvuka i koja će dovesti do revolucionarnih aviona nalik Concordeu.

Putovanje ovom brzinom bi smanjilo vrijeme leta od New Yorka do Sidneyja na oko dva sata i trideset minuta, dok je danas za isto putovanje potreban 21 sat.

Ovaj projekat je zapravo razvoj aviona za višestruku namjenu koji će moći letjeti i na Mars, ali kao i u prethodnim projektima, pokušavaju se iskoristiti i za transport putnika.

Prema prijedlogu NASA Aeronautics 2010, svemirska agencija će dodijeliti pet miliona dolara godišnje u sljedeće tri godine kako bi novi avion postao realnost.

Cilj je proizvesti avion koji će putnike sigurno prevoziti atmosferom, slijetati i ponovo polijetati.

Prema ovom prijedlogu, inženjeri će se posvetiti razvoju aviona koji će moći ulaziti u planetarne atmosfere.

Iz NASA-e poručuju da su svjesni izazova koji predstavlja razvoj ovakvog aviona koji mora biti lagan, lagan i jeftin za održavanje i da se može iskoristiti u razne svrhe. Materijali od kojih će biti izgrađen trebaju biti aerodinamični, izdržljivi i otporni na visoke temperature.

Hipersonični avion je još uvijek koncept i sličan je Concordeu koji je letio 2. marta ove godine dvostruko brže od zvuka. Dostizao bi brzinu od pet maha, odnosno, bio bi pet puta brži od zvuka.

U junu ove godine je jedan eksperimentalni avion dostigao brzinu od šest maha, odnosno više od 7242 km/h, piše "Daily Mail".

Avion X-51A Waverider scramjet je, nakon što je otkačen od aviona-nosača, samostalno letio 200 sekundi i za to vrijeme je uspješno dostigao brzinu od šest maha.

Scramjet avion koristi kisik koji prolazi kroz njegov motor supersoničnom brzinom prilikom čega se pali hidrogensko gorivo.