{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Nao, robot koji ima osjećaje i uspostavlja veze s ljudima

S
9.8.2010. u 13:32
0
2
Nao, robot koji ima osjećaje i uspostavlja veze s ljudima
0
Nao, robot koji ima osjećaje i uspostavlja veze s ljudima
Evropski naučnici javnosti su predstavili prvog robota na svijetu koji može uočiti i izraziti emocije. Izumljen je u okviru projekta "Feelix Growing", koji je finansirala Evropska komisija.
Humanoidna mašina nazvana Nao može slijegati ramenima kad je tužan, te dizati ruke u vis kad je sretan.

Dizajniran je da izražava osjećanja poput jednogodišnjeg djetata, a u stanju je povezivati se s ljudima koji se s njim ophode da lijep način, prenosi britanski "Telegraph".

Nao otkriva osjećaje ljudi kroz više neverbalnih "zaključaka" poput govora tijela i izraza lica. Detekciju vrši videokamerama, te pamti interakcije sa različitim ljudima i memoriše njihova lica.

"Modeliramo prve godine života", objasnila je Lola Cañamero, programerka sa Univerziteta Hertfordshire. "Radimo na neverbalnim zaključcima i otkrivanju emocija kroz fizičke pokrete, geste i kretnje tijela."

Ona vjeruje da će u budućnosti roboti biti u mogućnosti da prate ljude.

Ipak, iako mnogi naučnici vjeruju da bi se roboti trebali koristiti za pomoć po kući ili brigu o starijima, drugi upozoravaju da bi njihovo pretvaranje u humanoidne uređaje moglo izmaći kontroli i dovesti do slučajeva kada roboti napadaju svoje vlasnike.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: