Tehnologija
6

Najveći avion na svijetu Airlander 10 izveo prvi let

Klix.ba
Ogromna letjelica koja podsjeća na cepelin Airlander 10 provela je prvih 20 minuta u zraku, nakon nekoliko mjeseci priprema za prvi let i godina prikupljanja novca za izradu, te je sigurno sletio na aerodrom Cardington na sjeveru Londona.

Ova letjelica je dijelom parobrod, dijelom helikopter, a dijelom i avion te je sa 91,5 metara za 15 metara duža od najvećih putničkih aviona.

Prvi let bio je zakazan za nedjelju, ali pomjeren je za srijedu zbog tehničkih problema. Airlander 10 napravila je britanska kompanija Hybrid Air Vehicles, posjeduje četiri motora, a svoj oblik održava zahvaljujući 38.000 kubnih metara helija unutar trupa koji je napravljen od ultra laganih karbonskih vlakana.

Ova letjelica toliko je neobična da su posmatrači kazali kako ih podsjeća na leteću stražnjicu. Originalno je Airlander 10 dizajnirala američka vojska, ali projekat je suspendovan 2013. godine zbog nedostatka novca.

Britanska kompanija koja ga je osmislila uspjela je dobiti 4,4 miliona dolara kroz razne kampanje, kao i grant Evropske unije i vlade Velike Britanije.

Airlander 10 emituje znantno manje CO2 u atmosferu nego što to rade ostali avioni, a tim koji stoji iza njega nada se da će se u budućnosti moći koristiti za obavljanje mnogih komercijalnih poslova. Mogao bi prenositi opremu za komunikacije ili drugi teret, provoditi akcije potrage i spašavanja ili obavljati nadzor za vojsku.

Njemu ne treba pista kako bi uzletio, što znači da je pogodan za korištenje na snijegu, ledu, otvorenoj vodi, pustinji i kopnu.