Ima 23 godine
17

Najpoznatiji kineski gamer se povukao zbog bolesti

D. B.
Najpoznatiji kineski e-sport igrač Jian Zihao zvanično se povukao iz gaminga.

Zihao ima 23 godine, profesionalni gamer je od 2012. te je igrao igru League of Legends pod nickom Uzi. Ipak, odlučio se povući zbog zdravstvenih razloga. Svoju odluku je saopćio putem kineske društvene mreže Weibo, gdje ima pet miliona pratilaca.

Ovisnost o igrama je veliki problem u Kini, a vlada ih često povezuje sa zdravstvenim problemima kod djece. U novembru je donesena odluka o zabrani igranja igara osobama mlađim od 18 godina u periodu između 22:00 i 8:00 sati.

U poruci fanovima je gamer Uzi, poznat i kao Mad Dog zbog agresivnog stila igranja, rekao da mu je žao što je morao donijeti odluku o povlačenju.

"Kao rezultat toga što sam godinama ostajao budan dokasno, zbog loše ishrane i stresa, prošle godine sam saznao da bolujem od dijabetesa tipa 2", kazao je Uzi.

Pokušao je promijeniti svoj raspored rada, počeo je vježbati i uzimati lijekove, ali se njegova situacija nije promijenila.

"Moje mentalno stanje nije dobro kao ranije. Ljekar mi je rekao da će biti ozbiljnih komplikacija ako nastavim. Hvala fanovima na podršci svih ovih godina", dodao je gamer.

U izvještavanju o njegovom povlačenju, kineski mediji su bili na tankoj liniji između toga da ga nazivaju nacionalnim herojem, ali i naglašavaju rizik po zdravlje koji je rezultat pretjeranog igranja igara.

Kina je drugo najveće gaming tržište na svijetu, ali vlada nerijetko ističe da videoigre imaju negativan utjecaj na mlade osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija priznaje "gaming poremećaj" kao mentalno zdravstveno stanje, piše BBC.

Vezani članci