Bit Alijansa
222

Najavljena prva konferencija za razvoj softverske industrije: Ogroman potencijal za BiH

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u saradnji s Bit Alijansom organizira Prvu konferenciju za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini koja će se održati 25. aprila u zgradi Parlamenta BiH. Cilj je, kako navode, predstavljanje i promocija potencijala kojim raspolaže domaća softverska industrija.

"U BiH softverska industrija raste iz dana u dan, posebno zahvaljujući poduzetničkom duhu domaćih softverskih kompanija. Riječ je o djelatnosti za kojom postoji najveća potražnja na svjetskom tržištu i koja ima trend dugoročnog kontinuiranog rasta", saopćeno je iz softverske industrije.

Navode da prema preliminarnoj analizi udruženja Bit Alijansa, koje okuplja domaće softverske kompanije, godišnji prihod po softverskom inžinjeru iznosi između 80 hiljada i 120 hiljada KM.

"Obrazovanjem svakih 1.000 novih softverskih inžinjera BiH bi mogla prihodovati, primarno iz izvoza, više od 90 miliona KM godišnje. S 25 hiljada softverskih inžinjera, bh. softverska industrija ostvarila bi više od dvije milijarde KM prihoda i dvostruko bi prestigla izvozom trenutno najjaču privredne granu u BiH, drvnu industriju. Ako znamo da projektovani deficit softverskih inžinjera u svijetu doseže brojku od dva miliona, a da Rumunija npr. do 2020. godine planira obrazovati 300 hiljada softverskih inžinjera, postoje realne šanse da bh. softverska industrija postane motor razvoja, upošljavanja i finansijske stabilizacije BiH", stoji u saopćenju.

Prva konferencija za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini, kako navode, ima za cilj da javnosti i donosiocima odluka predstavi potencijal kojim raspolaže domaća softverska industrija, kao i trendove razvoja ove industrije u zemljama regiona i svijeta te mogućnosti zapošljavanja velikog broja mladih stručnjaka u ovom sektoru privrede.

"Učesnici i gosti Prve konferencije za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini bit će predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa u BiH, kao i predstavnici ostalih ministarstava i institucija vlasti u BiH sa svih nivoa, predstavnici softverske industrije te obrazovnih institucija, nevladinog sektora i medija", navode u saopćenju.

Dodaju da osim predstavljanja potencijala razvoja softverske industrije u BiH široj javnosti, organizacijom Prve konferencije za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini šalje se poruka podrške vlasti softverskoj industriji, kao zvaničnog opredjeljenja BiH i njenih institucija na svim nivoima, s ciljem strateškog razvoja ove industrijske grane u BiH.