145.000 solarnih panela
96

Na Tajlandu otvorena najveća plutajuća solarna farma na svijetu

D. B.
Najveća plutajuća solarna farma na svijetu počela je s radom na Tajlandu.

Farma je napravljena na brani Sirindhorn Dam, koja se nalazi na tajlandskoj rijeci Lam Dom Noi.

Brana ima kapacitet stvaranja 45 MW energije zahvaljujući svojim solarnim panelima, a ova informacija dolazi u vrijeme kada je Tajland počeo napredovati u dostizanju ciljeva vezanih za karbonsku neutralnost.

Tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha je tokom Koferencije UN-a za klimatske promjene održane u Glasgowu u Velikoj Britaniji rekao da njegova zemlja želi postići karbonsku neutralnost do 2050. godine, mnogo ranije nego se ranije procjenjivalo jer je prethodni rok bio 2065. godina. Trenutno se na Tajlandu dvije trećine energije dobija pomoću prirodnog gasa.

Tajland proizvodi 114.000 GW energije pomoću prirodnog gasa, dok obnovljivi izvori energije poput solarne energije, energije vjetra i vode osiguravaju manje od 10 posto potreba stanovništva. Ostatak se dobija korištenjem uglja, koji je značajan uzročnik emisija. Kao prvi korak u mijenjanju situacije otvorena je najveća plutajuća solarna farma na svijetu.

Farma ima sedam velikih panela fotonaponskih ćelija koje su postavljene pod uglom u odnosu na platformu. To omoguaćva prolazak sunčeve svjetlosti do vode bez utjecaja na podvodno okruženje. Veličina farme odgovara veličini 70 nogometnih terena trenutno zauzima samo 1 posto rezervara, ali će pomoći u zadržavanju 450.000 kubnih metra vode koja se gubi isparavanjem svake godine.

Na farmi postoji 145.000 panela napravljenih od ekološki prihvatljivih materijala kako bi se osiguralo da se okruženje rezervoara ne narušava. Vodena površina će pomoći da se paneli ne pregrijavaju te da budu do 15 posto efikasniji od onih koji su postavljeni na kopnu.

Izgradnja solarne farme je koštala 34 miliona eura, a njena izlazna snaga iznosi 45 MW. Dizajneri su uključili i tri turbine koje se mogu porinuti u vodu i stvarati energiju kada nema sunče ve svjetlosti ili kada je potražnja za energijom visoka. Sistem upravljanja energijo (EMS) se koristi na osnovu podataka sistema za prognozu vremena kako bi se osigurala stabilnost stvaranja energije.

Farma će biti dostupna javnosti kako bi se razvio interes za ovu tehnologiju i kreirali ekoliški održivi poslovi u regiji. Trenutno je u planu 15 sličnih projekata, koji će povećati mogućnosti prikupljanja energije za 2.725 MW.