{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MSN, XP, iPod Classic: Tehnologija kojoj smo rekli "zbogom" u 2014. godini

21.12.2014. u 21:45
9
15
MSN, XP, iPod Classic: Tehnologija kojoj smo rekli "zbogom" u 2014. godini
9
Velike kompanije su se odricale svoji projekata, a iznenadna hit igrica bi preko noći jednako brzo postala zaboravljena.
Foto: AFP
Foto: AFP


Svake godine tehnologija nam donese iznenađenja i dugo očekivane novitete. Pored početaka, svaka godina sa sobom donese i (ne)očekivani kraj ikona svijeta računara, softvera i gadgeta.

iPod Classic

Uz objavu početka prodaje Apple Watcha i novih iPhonea, Apple je ugasio proizvodnju iPod Classica. Sada kada je iPod touch zvanični nositelj "Apple muzičke tehnologije“ možemo se oprostiti od jednog od najvećih proizvoda kompanije.

Facebook Poke AppNedavno pokrenuta aplikacija Poke za neke je djelovala kao kopija Snapchata, a trebala je biti Facebookova aplikacija za razmjenu fotografija i videa. Sve je izgledao obećavajuće, ali je Zuckerberg naposljetku odbacio projekat.

MSN MessengerMicrosoftova kupovina Skypea 2011. godine donijela je nekoliko posljedica za korisnike, a najveća je bila gašenje Windows Live Messengera poznatijeg kao MSN Messenger. Iako je gašenje najavljeno 2012. godine, korištenje u Kini bilo je prisutno sve do 2014. kada je zakucan i posljednji klin u kovčeg MSN-a.

Orkut

Googleov prvi veliki pokušaj kreiranja društvene mreže strahovito je propao u Sjedinjenim Američkim Državama, ali se iz nekog razloga dobro ugnijezdio u Brazilu. 2010. godine Facebook je bio na drugom mjestu u odnosu na Orkut, ali je Zuckerberg godinu dana kasnije zauzeo i brazilsko tržište. Ubrzo je došao Google + pa je Orkut poslan u vječna lovišta.

Xbox Entertainment Studios

Nedugo nakon početka špekulacija da bi Microsoftov studio Xbox Entertainment mogao početi kreirati vlastite programe, on je iznenada ugašen kao dio veće kapmanje otupštanja više od 18.000 radnika.

Windows XP

Foto: AFP
Foto: AFP


Odluka da se okonča podrška za XP došla je sa uzbuđenjem jer su mnogi korisnici očekivali bolju zamjenu u obliku Windowsa 8.1. Kao što znate, za mnoge je ova promjena prošla neslavno.

Nokia X

I opet Microsoft. Odluka o okončanju projekta Nokia X došla je sa velikim planom o koncentrisanju na kreiranje pristupačnijih telefona i fokusitanju na Windows Universal aplikacije.

Flappy Bird

Foto: AFP
Foto: AFP


Zasigurno će biti pamćen kao fenomen 2014. godine. Kreator igrice Dong Nguyen bio je šokiran uspjehom svoje kreacije koji je donio puno negativnih iskustava. Dramatična situacija natjerala ga je da povuče igricu uz poruku na Twitteru koja je glasila: "I cannot take this anymore". Igrica je ponovo lansirana, ali samo u app storeu Amazon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: