{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Internet nekad: Ovo su najpopularnije stranice od 1996. godine do danas

16.12.2014. u 18:29
13
24
Internet nekad: Ovo su najpopularnije stranice od 1996. godine do danas
13
Ne tako davno, stranice kao što su Netscape i Altavista bile su vladarice nove pojave zvane internet.
Pojava se pretvorila u globalni fenomen koji nas tjera da se zapitamo kako je svijet postojao bez Facebooka i Googlea. The Washington Post donosi listu 20 najposjećenijih web stranica od 1996. do 2013. godine.

1996. – 2000.

Fotografija prikazuje iskonsku eksploziju prvih popularnih web stranica. Oslikavaju svijet koji nije mogao odoljeti konceptu kupovine namirnica bez potrebe izlaska iz svoga doma.

Među top 20 stranica nalaze se stranice univerziteta, AOL i Yahoo. Ipak, ta mjesta zauzimaju i danas nepoznata imena, kao što su GNN i Teleport, a zabilježena je pojava giganata ako što su Excite i CNET.

2000. – 2004.

U ovom periodu popularnost Excitea doživljava procvat, a CNET se "vrti“ po sredini liste. Također, u ove četiri godine pojavili su se eBay i Amazon, a sami vrh drži MSN odnosno Microsoft i Yahoo nakon što je "upio“ stranicu Geocities.

Također, bilježi se pojava Googlea koji uništava dotadašnje pretraživače kao što su Altavista i Webcrawler.

2004. – 2009.

Period do 2009. godine obilježen je stabiliziranjem. To je period pojave Facebooka nakon što se proširio sa svog prvobitno univerzitetskog karaktera.

Na vrhu se nalazio Time Warner i to samo nakon apsorbiranja AOL-a, a onda je na scenu opet došao AOL, nakon propasti partnerstva. Također, zabilježene su stranice Viacom, Walmart i Ask Jeeves odnosno Ask.

eBay polako zalazi u probleme.

2009. – 2013.

Ova slika odraz je "moderne ere“ interneta, a shvatit ćete zašto jer sami vrh drže stranice poput Googlea, Yahooa, Microsofta, Facebooka i AOL-a. Ovaj period bilježi pojava LinkedIna i povećanje popularnosti Applea.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: