Rat konzola
3

VIDEO / Mogu li Ouya i Project Shield ugroziti PlayStation i Xbox

Klix.ba
Nova generacija igraćih konzola je i oficijelno došla na tržište kada je prošle godine Nintendo predstavio svoj sistem Wii U. Pretpostavlja se da će ove godine i Microsoft i Sony predstaviti svoje nove sisteme. Međutim, iznenađenja na tržištu bi ove godine mogle predstavljati platforme sa Googleovim Androidom.

Ouya je definitivno najisčekivaniji uređaj sa Androidom. Pokretaće ga operativni sistem Jelly Bean, a posjedovat će četverojezgreni procesor Tegra 3 sa 1 GB RAM-a. Konzola će imati i 8 GB interne memorije. Nažalost, Ouya neće imati pristup servisu Google Play. Tehničke specifikacije konzole su slične tabletima sa ekranima od sedam inča, a cijena će iznositi oko 160 dolara.

Sa četverojezgrenim procesorom Tegra 3, 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije, eSfere će, ukoliko se sakupe potrebna finansijska sredstva, biti najveći protivnik Ouyi. Ova konzola će također imati i pristup servisu Google Play, a pokretaće ga operativni sistem Jelly Bean.

Nvidia, proizvođač kompjuterskih grafičkih kartica, je na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu predstavila svoju ručnu konzolu nazvanu Project Shield, koju će pokretati operativni sistem Android. Uređaj će imati ekran osjetljiv na dodir rezolucije 720p i procesor Tegra 4. Servis Google Play će biti podržan na ovom uređaju.

GameStick u stvarnosti predstavlja čitavu igraću konzolu ubačenu na USB stick, koja se uključuje direktno u televiziju. Pokreće je operativni sistem Jelly Bean, a posjeduje procesor Amlogic 8726-MX. Trenutno postoji oko 200 igara koje su optimizirane za igranje na velikom ekranu. Cijena ovog uređaja je 79 dolara.

Iako je Googleov operativni sistem revolucionizirao tržište pametnih telefona i tableta, mnogi se pitaju da li će imati i približno sličan uspjeh na tržištu konzola. Iako sistemi kao što su Ouya i GameStick po svojim specifikacijama nisu ni blizu sistemima kompanija Sony i Nintendo, zahvaljujući svojim niskim cijenama zasigurno će naći svoje mjesto u mnogim domovima.