Lista najboljih
10

Mobilne aplikacije koje će olakšati i učiniti manje stresnim vaša putovanja

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Uz česte i jeftine letove, nikad nije bilo lakše putovati po svijetu. Međutim, to ne znači kako su putovanja laka, zbog čega je sve više turističkih aplikacija dostupno na tržištu uz koje itekako možete putovati bez nerviranja i stresa.

Tech Radar objavio je listu najboljih različitih aplikacija koje pokrivaju svaki dio putovanja, od toga kako se snaći u nekom gradu, šta raditi, gdje otići, kako razgovarati s mještanima pa sve do onih koje će vas oraspoložiti prilikom rasipanja novcem.

Dakle, prije nego spakujete kofere, pobrinite se da ste instalirali nekoliko aplikacija na vaš telefon.

Airbnb

Aplikacija Airbnb besplatna je za mobilne uređaje sa iOS i Android sistemom. Uz Airbnb pretraga hotelskog smještaja jednostavnija je nego ikada. Ona vam omogućava pristup nekim od najfascinantnijih hotela na svijetu, ali vam istovremeno omogućava da prilagodite pretragu svom džepu. Putem aplikacije imate priliku da pošaljete poruku hostelima, osoblju hotela ili gostima i prođete kroz sve detalje svog putnog plana.

App in the Air

Aplikacija App in the Air, koja je besplatna za iOS i Android uređaje, donosi vam najnovije informacije o letovima, kašnjenjima i promjenama pri slijetanju i uzlijetanju aviona sa aerodroma širom svijeta. Također, App in the Air vam može biti najbolji navigator na aerodromima kako se nikad ne biste doveli u situaciju da trčite po terminalima.

Booking.com

Ukoliko puno putujete, posebno ako su vaša putovanja često neplanirana, može vam biti korisno imati Android i iOS aplikaciju za pronalaženje hotela u blizini. Putem jedne od najpoznatijih aplikacija na svijetu, Booking.com, jednostavno i brzo možete naći smještaj u nekom gradu ili znamenitosti u vašoj blizini. Booking.com također ima prikaz na karti kako biste dobili bolji dojam o tome gdje se stvari nalaze.

British Airways

Aplikaciju British Airways za iOS i Android mobilne uređaje možete koristiti samo ukoliko letite s kompanijom British Airways. Međutim, veoma je iznenađujuće kako aplikacija funkcionira i koliko olakšava putovanja. Naime, uz British Airways app možete bukirati i čekirati vaš let, izabrati sjedište i skinuti digitalnu kartu kako ne biste čekali u redovima. Pored toga, putem aplikacije možete izabrati koji film želite gledati tokom leta.

Cleartrip

Kako biste rezervisali let, hotel, autobus ili voz, aplikacija Cleartrip će vam olakšati posao. Besplatno je dostupna za iOS i Android uređaje. Ovu aplikaciju koristi više od deset miliona ljudi širom svijeta. Uz Cleartrip jednim klikom možete rezervisati kartu za putovanje, a aplikacija će za vas potražiti i najbolje ponude smještaja u više od 15.000 gradova na svijetu.

Citymapper

Citymapper je fantastična Android i iOS aplikacija za navigaciju kada ste u nekom novom dijelu svijeta ili ako samo želite na najbolji način iskoristiti mogućnosti lokalnog prijevoza. U gradovima koje podržava, aplikacija vam pruža informacije od svih oblika prijevoza, uključujući hodanje, željeznicu, metro, bus, taxi i vožnju biciklom.

Duolingo

Aplikacija Duolingo će vas brzo i na zabavan način naučiti novim riječima na raznim jezicima. Ukoliko želite razgovarati s mještanima nekog grada, Duolingo će vam pomoći da im se obratite, odgovorite na njihovo pitanje i slično. Ova aplikacija podržava 23 jezika.

Expedia

Portal Expedia je najpopularnija i najveća putnička online agencija na svijetu, a preko aplikacije Expedia možete pretraživati ponudu i kupovati avio karte svih avio kompanija, rezervirati hotel, iznajmiti automobil, rezervirati krstarenje, kao i mnoge turističke atrakcije. Postoje redovne specijalne ponude hotela dostupne samo mobilnim korisnicima, a Expedia nudi čak i za 25 dolara nižu cijenu za prvo bookiranje putem Android i iOS aplikacije.

PackPoint

PackPoint je aplikacija koja vam pomaže da na najbolji način spakujete torbe, kofere i sve što želite ponijeti na putovanje. Jednostavno upišite svoju destinaciju i što tamo planirate raditi, a aplikacija će provjeriti vremensku prognozu i napraviti vam popis neophodnih stvari koji će vam uvelike olakšati posao, pogotovo ako nemate vremena slagati sami svoj popis. Aplikacija posebno pravi popise i za muškarace i za žene, a besplatna je za iOS i android uređaje.