Velika Britanija
0

Mladić uhapšen zbog cyber-napada na server igre Call of Duty

Sarajevo-x.com
Mladi Britanac je uhapšen i optužen da je izvršio cyber-napad na server igre Call of Duty, saopšteno je iz policije.

Sedamnaestogodišnjak iz Manchestera je ispitan kako bi se utvrdila njegova povezanost sa napadom na server namjenjen online igri.

Izdavači igre Call of Duty, kompanija "Activision", obavijestila je policiju još u septembru ove godine kada je njihova web-stranica napadnuta programom koji se zove Phenom Booter, zbog čega hiljade igrača nisu imali pristup tokom nekoliko sati.

Mladić je uhapšen pod sumnjom da je prekšio zakon i zloupotrijebio kompjuter, te se još uvijek nalazi u policijskoj stanici.

Policijski službenici su rekli da su ustanovili da je izvršilac napada iz Velike Britanije, a pronašli su ga pomoću IP adrese, javlja "Press Association".

Detektiv Paul Hoare je rekao da mogućnost online igranja unaprijeđuje prodaju mnogih igara širom svijeta, posebno u periodu koji prethodi Božiću. Prema njegovim riječima, online igranje privlači veliki broj mladih ljudi, a kriminalne radnje slične ovoj koju je počinio tinejdžer iz Manchestera vrlo često mogu dovesti i do drugih oblika online kriminala.