Tehnologija
3

Microsoft se suočava sa novim kaznama

SRNA
Američki softverski gigant Microsoft suočava se sa dodatnim finansijskim kaznama, pošto nije ispunila obećanje da će u novom operativnom sistemu klijentima biti omogućeno da biraju internet pretraživač.

Microsoft je u julu upitio izvinjenje zbog "tehničke greške" nakon što je EU pokrenula istragu o tome zašto 28 miliona korisnika operativnog sistema Windows 7 nema mogućnost da bira između Microsoftovog Internet Explorera i ostalih pretraživača.

Almunija je naglasio da Microsoft do sada nije unio promjene i da će se suočiti sa dodatnim kaznama ukoliko uskoro ne reaguje.

Microsoft je 2009. godine obećao da će korisnicima operativnog sistema Windows u Evropi do 2014. godine na ekranu pružiti izbor da biraju alternativne internet pretraživače.

Međutim, taj prikaz nije došao uz poboljšanja za Windows 7, koje korisnici sa interneta preuzimaju od februara 2011. godine. Nakon što je u julu pokrenuta zvanična istraga Brisel sve više gubi strpljenje.

"Mnogo je lakše postići rezultat u istrazi ukoliko kompanija, koja je prekršila pravila o konkurentnosti prizna tu činjenicu. Greška postoji, prošlo je više od godinu dana i jasno je da moramo ponovo da reagujemo", naglasio je Almunija, ističući da Brisel planira da "reaguje veoma čvrsto".

EU je 2008. godine kaznila Microsoft sa 899 miliona eura, jer američka kompanija nije ispoštovala nalog da dijeli informacije o proizvodu sa konkurentima kako bi njihovi programi funkcionisali u operativnom sistemu Windows.