{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Microsoft razvija novi operativni sistem Windows za tablet kompjutere

S
22.12.2010. u 20:35
0
0
Microsoft razvija novi operativni sistem Windows za tablet kompjutere
0
Microsoft razvija novi operativni sistem Windows za tablet kompjutere
Kompanija "Microsoft" razvija posebnu verziju operativnog sistema Windows koja je namjenjena tablet kompjuterima i "pametnim" telefonima, piše Telegraph.
"Microsoft Corp." radi na novoj verziji operativnog sistema Windows koja će biti specijalno namijenjena elektronskim uređajima koji koriste malo električne energije.

Operativni sistem će raditi u kombinaciji sa procesorima koje proizvodi britanska kompanija ARM. On predstavlja veće izmjene operativnog sistema WIndows koje su sinonim za x86 format i Intelove procesore.

Procesore kompanije ARM je moguće vrlo često pronaći u tablet kompjuterima i pametnim telefonima, a posljednji od njih je Samsungov Nexus S. "Microsoft" i ARM navodno sarađuju već duže vrijeme.

Ovim projektom "Microsoft" želi pojednostaviti operativni sistem Windows i povratiti svoj udio na svjetskom tržištu tablet kompjutera. Trenutno je na ovom polju najuspješnija kompanija "Apple" sa svojim iPadom.

Iz "Microsofta" su u utorak ovjavljeni rezultati prodaje novog operativnog sistema Windows Phone 7, koji je prodan u više od 1,5 miliona primjeraka u prvih šest sedmica prodaje.

Više detalja o novom Windowsu nije poznato, jer su obje kompanije odbile dati bilo kakav komentar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: