Za hardcore gamere
0

Microsoft predstavio Xbox One X, najmoćniju konzolu dosad

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Stigao je Xbox One X, novi član Microsoftove porodice Xbox One, prethodno poznat pod nazivom Project Scorpio.

Tehnološki gigant je prije sajma E3 u Los Angelesu krio specifikacije uređaja među kojima je i mogućnost pokretanja igara u 4K ultra HD rezoluciji.

Konzola će se naći u prodaji od 7. novembra i koštat će 499 američkih dolara. Ona pokazuje da je Microsoftu itekako stalo da nastavi privlačiti "okorjele gejmere".

Na novoj konzoli igranje je omogućeno pokretanjem 60 frameova u sekundi (fps) i proglašena je najmoćnijom konzolom na svijetu. Na pozornici ga je predstavio šef Xboxa Phil Spencer. Ovo je ujedno i najmanji Xbox dosad.

Pridružuje mu se i Xbox One S, tanja verzija Xbox One koja podržava 4K video streaming.

Naziv Xbox One X naišao je na reakcije online zbog teškog izgovora.

I Sony ima konzolu s 4K mogućnošću, PSP4 Pro, a ona je objavljena u novembru prošle godine, međutim njegove specifikacije su slabije od onih Xboxa One X.

Unaprijeđena konzola ima12 gigabajta RAM-a i 6 teraflopsa grafike. Također, za razliku od Sonyjevog uređaja, Microsoftov ima mogućnost korištenja 4K ultra HD Blu-ray diskova.

Obje konzole mogu unaprijediti igre koje nisu napravljene u 4K rezoluciji i poboljšati njihov izgled, ali Xbox One X podržava virtual reality gaming. Kompatibilan je s postojećim Xbox One igrama.