OS sljedeće generacije
0

VIDEO / Microsoft predstavio Windows 8

Sarajevo-x.com
Najveća svjetska softverska kompanija Microsoft Corp. je zvanično predstavila nove funkcije svog novog operativnog sistema. Operativni sistem sljedeće generacije, koji bi mogao biti nazvan Windows 8, donosi kompletno redizajniran interfejs, sa težnjom na funkcionalnošću baziranom na dodirnim funkcijama.

Jedna od glavnih promjena dizajna je promjena start menija, koji je zamijenjen šarenim tasterima na kojima se nalaze ikonice programa. Novi start meni pored prikaza programa ima "live tiles", na kojima su prikazani razni podaci.

Windows 8 dozvoljava svojim korisnicima da pristupe svim dokumentima na isti način kao i što pokreću programe, što poboljšava navigaciju u samom operativnom sistemu.

S obzirom da je Windows 8 očigledno namijenjen za tablet računare, može se koristiti i sa standardnim mišem i tastaturom, a korisnici mogu mijenjati aplikacije pokretima lijevo i desno, slično kao kod operativnih sistema za mobitele, poput Apple iOS-a i Google Androida.

Aplikacije uključene u ovaj operativni sistem iskorištavaju čitav raspoloživi ekran. Windows 8 podržava multitasking tako da više aplikacija može biti prikazano odjednom na ekranu jednostavnim "drag & dropom" na glavni ekran.

Windows 8 također iskorištava prednosti trenutnih web standarda, kao što su HTML 5 i Javascript i optimiziran je za rad sa budućim Microsoftovim web browserom Internet Explorerom 10.

Ipak, Windows 8 je još uvijek daleko od završenog proizvoda i nije poznato kada bi mogao postati dostupan u prodaji, iako se očekuje da bi ti moglo biti u 2012. godini.

Vezani članci