Umanjenje dominacije Googlea
0

Microsoft predstavio Office 2010 sa online komponentom

SRNA
Microsoft je danas ponudio tržištu programski paket Office 2010 sa online komponentom, s ciljem da se umanji dominacija Googlea i njegovih internetskih servisa.

Analitičari vjeruju da se Microsoft odlučio na ovaj potez, jer je Google svojim besplatnim servisima na Internetu ušao na teritoriju Microsoftove ključne poslovne aktivnosti.

Microsoft će besplatno ponuditi dio programskog paketa Office svim korisnicima najpopularnije stranice za druženje na Internetu Facebooka, prenosi BBC.

"Nema sumnje -  Microsoft  je reagovao na prijetnju  iz  Googlea",  izjavio je Whit Andrews, analitičar istraživačke firme Gartner.

Google i Microsoft sve češće svojim ponudama zalaze u tržišta kojima tradicionalno dominira suparnička strana.

Microsoft je uložio veliki trud u razvoj pretraživača interneta Bing, dok Google priprema svoj operativni sistem pod nazivom Chrome OS, koji bi trebalo da bude konkurencija Windowsu.

Bitka za tržište koje je pripadalo programu Office  počelo je 2006. godine, kada je internetski gigant pokrenuo prve elemente paketa "Google dokumenti".
Ovaj paket sada nudi, između ostalog, mogućnost obrade teksta i alate za prezentacije. Poslovni korisnici mogu da plate za najnaprednije verzije.

 Prema podacima firme Gartner, "Google dokumenti"  do sada su zauzeli samo četiri posto tržišta, dok Microsoft Office  dominira udjelom od 94 posto.