Tehnologija
2

Microsoft predstavio Nokiju X2 s operativnim sistemom Android

Klix.ba
Kompanija Microsoft je predstavila svoj prvi smartphone nakon preuzimanja Nokijinog odjela za mobilne uređaje, koji koristi operativni sistem Android.

OS Android kompanije Google je do sada bio rival Microsoftovom vlastitom OS-u pod nazivom Windows Phone. Iz Microsofta je saopćeno da će Nokia X2 privući korisnike da koriste cloud usluge, a neke od njih dolaze kao već instalirane aplikacije.

"Još uvijek sam iznenađen što Microsoft proizvodi mobitele s Androidom, ali se vidi želja za otvorenijim pristupom u cilju većeg dobra za cijelu kompaniju, a ne samo za Windows Phone. Da Microsoft nije postupio ovako, neko dugi bi preuzeo posao. Ovo je rezultat neuspjeha jeftinih Nokijinih smartphonea iz porodice Asha, koji koriste OS Android", izjavio je ekspert Ben Wood iz konsultantske firme CCS Insight.

Microsoft je pomenuti Nokijin odjel preuzeo 25. aprila plativši 5,4 milijarde eura.

Nokia X2 je nasljednik modela X, koji je na tržište stigao u februaru, a dobila je 4,3-inčni ekran, 1GB RAM-a, izdržljiviju bateriju i prednju kameru.

Cijena ovog smartphonea će biti 99 eura kada u julu stigne na tržište. Između ostalog, instalirane su aplikacije za Skype, Outlook i OneDrive. Microsoft je iskoristio priliku da promoviše i Bing Search, društvenu mrežu Yammer i OneNote.