New York
0

FOTO / Microsoft predstavio devet Windows Phone 7 mobitela

Sarajevo-x.com
Kompanija Microsoft predstavila je devet novih pametnih telefona baziranih na operativnom sistemu Windows 7 Phone, kojima će pokušati konkurirati Appleovim iPhoneima.

"Dugo sam čekao ovaj dan", kazao je Steve Ballmer, izvršni direktor Microsofta na konferenciji održanoj u New Yorku.

Ballmer je istakao da će uređaje proizvoditi Dell, LG, tajvanska kompanija HTC i Samsung.

"Razlika sa Windows Phone 7 nije samo u tome šta ćete sve moći činiti s telefonom, nego kako ćete to činiti. Fokusirali smo se na način na koji bi ljudi željeli koristiti telefon dok su u pokretu, tako da smo proizveli posve moderne mobitele", ponosno je kazao Ballmer.

Mobiteli će biti dostupni na tržištima 30 zemalja, a u Evropu bi trebali stići već 21. oktobra.

Windows Phone 7 donosi sve što je potrebno korisnicima u šest cjelina - ljudi, slike, igre, muzika i video, marketplace i office.

Na početnom ekranu mobitela prikazuje se takozvani "live tiles", odnosno sadržaji u stvarnom vremenu, kao naprimjer statusi na društvenim mrežama.

Kako biste bili stalno u kontaktu sa svojim prijateljima tu je People Hub. Jednostavnim dodirom na ikonu s njihovim imenom otvorit će vam se prečice za poziv, slanje e-maila, poruke, ili njihov profil na Facebooku. Također, za sve ljubitelje online igara tu je Game Hub, a za kupovinu novih igara, aplikacija i muzike tu je Marketplace Hub, odnosno online radnja.

Na pametnom telefonu koji koristi Microsoftov OS Windows Phone 7 možete uređivati dokumente koristeći Word, Excel i PowerPoint Mobile.