Nakon hakerskih napada
0

Microsoft "krpi" rupu na Exploreru

SRNA
Kompanija Microsoft će popraviti bezbjednosnu rupu u programu Internet Explorer, koju su kineski hakeri nedavno iskoristili za napad na naloge elektronske pošte aktivista za zaštitu ljudskih prava.

Kompanija obično objavljuje servisne pakete u određeno vrijeme jednom mjesečno, ali je objavila da je u ovom slučaju djelovala brzo zbog urgentnosti problema.

Vlade Njemačke i Francuske preporučile su svojim građanima da za pregled interneta koriste neki drugi program, umjesto Internet Explorera, prenosi BBC.

Bezbjednosni zvaničnici kažu da korisnici koji naiđu na kompromitovani sajt mogu da se zaraze kompjuterskim programom "trojancem", putem kojeg hakeri mogu da preuzmu kontrolu nad zaraženim kompjuterom i ukradu podatke.

Microsoft je 18. januara objavio da postoji "veoma malo" sajtova na internetu koji predstavljaju rizik po korisnike Internet Explorera.

Kompanija za bezbjednost na internetu Sofos saopštila je da su se pojavili sajtovi na kojima je opasni program iskopiran, čime je povećan rizik za korisnike svjetske informacione mreže.

Loš publicitet za Explorer omogućio je konkurentskom programu za pregled interneta Firefox da ostvari veći tržišni udio. Firefox sada u Evropi upotrebljava 40 posto korisnika interneta, a IE 45 posto.