Nakon najave 2022. godine
42

Microsoft i Nintendo potpisali desetogodišnji ugovor, odnosi se na Call of Duty i druge igre

D. B.
Kompanije Microsoft i Nintendo potpisale su desetogodišnji ugovor koji pokriva igru Call of Duty i druge naslove.

Prošlo je više od godine otkako je Microsoft najavio namjeru da kupi kompaniju Activision Blizzard za 69 milijardi dolara, a to je naišlo na otpor rivala poput Sonyja te regulatora iz Evropske unije, Velike Britanije, SAD-a i drugih. Microsoft je predložio dogovor koji bi mogao otkloniti brige zbog smanjenje konkurencije na tržištu igara.

Predsjednik Microsofta Brad Smith je saopćio da je njegova kompanija potpisala desetogodišnji ugovor s Nintendom, koji će osigurati da Xbox i Activision naslovi budu dostupni gamerima koji koriste Nintendov hardver. Posebna pažnja je usmjerena na Call of Duty, no ugovor pokriva i druge igre.

Predstavnici Microsofta uključujući Smitha i šefa Xboxa Phila Spencera sastali su se sa evropskim regulatorima i razgovarali o kupovini Activisiona koji je na sastanak poslao direktora Bobbyja Koticka, dok je Sony predstavljao šef gaminga Jim Ryan.

Pored toga, sastanku su prisustvovali predstavnice Electronic Artsa, Nvidije, Googlea i drugih kompanija, kao i niz nacionalnih regulatora koji su zabrinuti šta bi moglo značiti vlasništvo Microsofta nad Activisionom za gaming tržište.

Microsoft je potpisivanjem ugovora s Nintendom izvršio pritisak na Sony da prihvati sličan dogovor. Ryan je prethodne trogodišnje prijedloge nazvao "neadekvatnim na mnogim nivoima". Call of Duty: Black Ops Cold War je bio druga najpopularnija igra na PlayStationu, odmah iza Fortnitea, kada je dogovor najavljen prije godinu.

Ugovor Microsofta i Nintenda garantuje da će nove Call of Duty igre biti dostupne za Nintendo istog dana kada i za Xbox te PlayStation.

Vezani članci