Za retro igre na iOS-u
3

Nintendo emulator Delta dostupan na App Storeu

D. B.
Apple je nedavno omogućio distribuciju emulatora namijenjenih retro igrama putem App Storea, a sada je korisnicima dostupan emulator pod nazivom Delta.

Iako je Apple tek nedavno dozvolio emulatore, već se dogodila kontroverzna situacija kada je povučen Game Boy emulator iGBA. Ispostavilo se da iGBA, koji se našao u vrhu download listi, bio gotovo identična kopija drugog emulatora poslanog na pregled.

Developer emulatora GBA4iOS Riley Testut je tvrdio da je iGBA kopija/imitacija prepuna oglasa i trackera, a sada je emulator Delta, koji je naslijedio GBA4iOS, dostupan besplatno na App Storeu.

Originalni emulator je privukao pažnju prije jedne decenije nakon što je Testut pronašao način da korisnici iPhonea učitaju Game Boy Advance emulator bez potrebe da urade jailbreak uređaja. Apple je kasnije zatvorio tu "rupu" u iOS-u, a ni u Nintendu nisu bili sretni zbog emulatora. Međutim, sada korisnici iOS-a mogu preuzeti Deltu direktno s App Storea bez sideloadinga.

Pred GBA naslova, aplikacija podržava NES, SNES, Nintendo 64, Game Boy Color i Nintendo DS igre, a postoji obećanje da lista podržanih platformi biti proširena. Aplikacija podržava kontrolere treće strane, kao i brzo spašavanje, cheatove i sinhronizaciju podataka između uređaja korištenjem Google Drivea ili Dropboxa. Postoji čak i opcija lokalnog multiplayera za do četiri igrača, iako se u tom slučaju vjerovatno treba koristiti iPad ili povezati mobitel s TV-om.

Sve igre koje korisnici žele igrati, morat će sami nabaviti.

Korisnici iPhonea i iPada izvan EU mogu preuzeti Deltu direktno iz App Storea, dok je proces nešto drugačiji za one koji žive u ovom bloku. Testut stoji i iza prodavnice aplikacija treće strane pod nazivom AltStore, čiju verziju sada korisnici iPhonea u EU sada mogu lakše instalirati.

AltStore PAL je prodavnica open-store prodavnica koja uključuje Deltu, kao i još jednu Testutovu aplikaciju pod nazivom Clip, koja predstavlja clipboard manager i zahtijeva donaciju od najmanje jednog eura za korištenje.

Testut i njegov poslovni partner Shane Gill planiraju otvoriti AltStore PAL i za druge aplikacije treće strane nakon što se uvjere da sve funkcioniše bez problema

AltStore PAL košta korisnike 1,50 eura godišnje, što pokriva naknadu Core Technology Fee, koju Apple naplaćuje za svako preuzimanje s podavnice, kao i obradu plaćanja. Alternativno, može se koristiti prethodna verzija AltStorea, no i dalje se mora koristiti računar za učitavanje aplikacija i njihovo osvježavanje jednom sedmično.