GeekFest
17

Ljetnja škola inovatorstva na IUS-u: Svijet ulazi u četvrtu tehnološku revoluciju

Klix.ba
Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) četvrtu godinu za redom organizuje besplatnu ljetnu školu inovatorstva za srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ljetna škola inovatrostva "geekFEST" je idealna prilika za sve srednjoškolce da, na jedan inovantan, zanimljiv i učinkovit način nauče novje vještine i usvoje nova znanja. Osim uvođenja u svijet tehnologije, svi učesnici će dobiti sav neophodni nastavni materijal. IUS je također obezbjedio hranu, piće, smještaj i prevoz za one koji nisu iz Sarajeva. Nako uspješno završene škole svi polaznici će dobti certificate.

"GeekFEST je ljetna škola koju sam osmislila sa ciljem podrške popularizacije tehničke kulture u našoj zemlji. Prva ovakva škola je održana 2013. godine. Ove godine se održava četvrta po redu. Jedan od uspjeha je da pored Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, uvijek uspijemo pronaći dodatne zainteresovane sponzore da ova škola bude potpuno besplatna za srednjoškolce. Iz ovoga razloga je dostupna svim mladima u našem društvu. Ove godine financijsku pomoć nam pruža Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Jedan kuriozitet ovogodišnje škole da su neki predavači polaznici prvog geekFEST-a organizovanog 2013. odine” – izjavila je koordinatorica projekta prof. dr. Jasminka Hasić Telalović.

Jasminka Hasić Telalović
Jasminka Hasić Telalović

Sam program geekFEST škole je jako praktičan. Na kraju škole polaznici će imati aplikaciju koja se, uz malo dodatnih sredstava i truda, može razviti i u gotovi komercijalni proizvod. Također, svakog dana polaznici će imati priliku da slušaju jednog gosta koji dolazi kao ostvarena osoba iz IT industrije - bilo kao poduzetnik koji je napravio firmu i zaposlio desetine ljudi, ili kao stručnjak u svom poslu i koji na svjetskoj sceni uspješno prodaje svoje znanje i sposobnosti.

"Svijet ulazi u četvrtu tehnološku revoluciju. Presudno za ljude u budućnosti je da steknu vještine koje se ne mogu lako zamijeniti automatizacijom i robotima. Inovativnost i praktične vještine koje se uče u ovoj ljetnoj školi su dobra podloga da mlada osoba na pravilan način počne da osigurava prosperitetnu budućnost" – istakla je dr. Hasić Telalović.

Ljeto je divno vrijeme za refleksiju za mlade ljude. Ljetni raspust omogućava da dosta vremene provedu u čitanju i razmišljanju kako i kuda dalje. Ovogodišnja škola idealna je prilika za mlade da im se otvore novi vidici i avenije o kojima nisu razmišljali ili nisu razmišljali dovoljno.

Također, geekFEST je odlična prilika da se mladi druže i upoznaju sa kolegama iz svih krajeva BiH.

Link za prijavu na ovogodišnji geekFEST.