Reaction Engines
0

Letovi u svemir komercijalnim avionom za deset godina

Sarajevo-x.com
Foto: Reaction Engines
Foto: Reaction Engines
Specijalni svemirski avion, koji može uzletjeti sa običnog aerodroma i povesti turiste sa zemlje u svemir, će postati realnost za manje od deset godina, vjeruju britanski naučnici.

Britanski inženjeri su razvili "Skylon svemirski avion", vrijedan više od 800 miliona eura, koji može putovati pet puta brže od zvuka. Putovanje u svemir bi koštalo oko 7,5 miliona eura po letu avionom dugim 82 metra, koji može povesti do 24 putnika.

Ova bespilotna svemirska letjelica moći će poletjeti sa običnog aerodroma, a pokretat će ga dva motora koja koriste hidrogen i oksigen kako bi "Skylon" stigao u svemir.

Zvaničnici Britanske svemirske agencije vjeruju da ovaj projekat može dovesti do revolucije putovanja u svemir i značajno smanjiti troškove koristeći se prednostima novorazvijene tehnologije.

Oni tvrde da bi ovaj svemirski avion uskoro mogao zamjeniti NASA-in svemirski šatl i prevoziti 12 tona tereta i astronaute do Međunarodne svemirske stanice.

Prema izvještajima, ukupna cijena razvoja ovakvog svemirskog aviona će iznositi 8,9 milijardi eura, tačno onoliko koliko košta i razvoj aviona Airbus.

"Skylon" razvija kompanija "Reaction Engines", sa sjedištem u Oxfordshireu, u saradnji sa jednom svemirskom agencijom.

Tehnički direktor i jedan od osnivača kompanije "Reaction Engines", Richard Varvill, vjeruje da će njihov avion biti revolucija u svemirskim putovanjima.

"Odlazak u svemir je jako skup, ali ne mora biti tako. Moramo samo dokazati da je ovo održiv projekat. Zemlja je samo mali dio ogromnog sistema. Ovdje se možda radi o naučnoj fantastici, ali u teoriji vas ništa ne spriječava da odete u svemir. Ovaj projekat nam može omogućiti i da neke procese koji zagađuju okolinu obavimo u svemiru a njihove proizvode potom vratimo na zemlju", rekao je Varvill.

Zvaničnici će se sastati sljedeće sedmice na posebnoj dvodnevnoj radionici na kojoj će detaljnije proučiti projekat.

Iz kompanije "Reaction Engines" tvrde da je potrebno deset godina za razvijanje ovog projekta.

Komercijalni svemirski avion je ostao neostvareni san za većinu najboljih inžinjera na svijetu.

Evropska svemirska agencija (ESA), Ruska federalna svemirska agencija (RKA) i NASA su potrošile milijarde eura na sličan projekat ali bez uspjeha, piše "Telegraph".

Vezani članci