|

Letjelica koja bi trebala prevoziti astronaute na Mars pala na Zemlju

Letjelica koja bi trebala prevoziti astronaute na Mars pala na Zemlju
4
Klix.ba
29.6.2014. u 13:43
30
komentara
4

dijeljenja
Letjelica koja bi trebala prevoziti astronaute na Mars pala na Zemlju
Letjelica u obliku letećeg tanjira pala je na Zemlju zbog nepotpunog otvaranja padobrana, a NASA se nada da će tehnologija korištena u eksperimentu, koja je vrijedna 150 miliona dolara, jednog dana zamijeniti trenutni dizajn padobrana, koji se koristi još do 1976. godine.
Low Density Supersoic Decelerator je podignut balonom na visinu od 36,5 km sa havajskog otoka Kauai, a nakon toga je uz pomoć rakete dospio još dalje. Potom je aktiviran ogromni padobran za usporavanje pada, koji se nije pravilno otvorio. Uprkos tome, zvaničnici NASA-e tvrde da je test bio veoma dobar te da će tehnologija jednog dana biti korištena za isporuku velikih letjelica i astronauta na Mars.

Otkako je letjelica Viking sjetjela na Mars 1976. godine, NASA se oslanjala na iste padobrane za slijetanje rovera. Ako NASA uspije poslati ljude na Mars, onda će biti potrebno osmisliti nove načine za dostavu teškog tereta.

Uprkos manjim problemima, kao što je nepotpuno otvaranje padobrana, NASA smatra eksperiment uspješnim.

Gledatelji širom svijeta su putem interneta mogli pratiti dijelove misije uživo i to zahvaljujući kamerama postavljenim na letjelici.

Nakon što je poletio sa otoka Kauai, balon je podigao letjelicu u obliku tanjira iznad Pacifika, a potom je raketni motor podigao letjelicu na visinu od 54,7 km. Uslovi na toj visini su veoma slični Marsovoj atmosferi.

Nakon što je dostignuta željena visina, aktiviran je padobran, a brzina je s 4 maha pala drastično. Nakon otvaranja padobrana, letjelica je pala u Pacifik.

Treba reći da je novi padobran dvostruko veći od onog koji je koristio rover Curiosity težak jednu tonu, kada je poslan na Mars 2011. godine.

Test padobrana je odgađan šest puta zbog snažnih vjetrova, a novi testovi su planirani za sljedeću godinu, prije nego bude donesena odluka o slanju vozila i eventualno astronauta na buduće misije na Marsu.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...