Jeftina usluga
42

Leteća taksi vozila uskoro bi mogla biti dostupna u Njemačkoj

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Njemačka kompanija Lilium ima u planu da uskoro pusti u promet leteća taksi vozila koja bi putnici u Njemačkoj mogli naručiti putem mobilne aplikacije, prenosi CNN Business.

Minhenski startup Lilium predstavio je u četvrtak svoj prototip petosjednog električnog zračnog taksija.

Lilium Jet, koji je svoj prvi let obavio ranije ovog mjeseca, dio je leteće taksi službe koja se bazira na aplikacijama i za koji kompanija očekuje da će biti potpuno operativan u različitim gradovima širom svijeta do 2025. godine.

Ovo neobično vozilo koje radi na baterije je sposobno da pređe preko 300 kilometara za samo 60 minuta, a imat će mogućnost povezivanja i najudaljenih lokacija za vrlo kratak vremenski period. Putnici će moći da rezerviraju svoju vožnju s najbližeg poligona putem aplikacije za pametne telefone.

Iz Liliuma nisu otkrili koliko će njihova nova usluga koštati, ali tvrde da će biti uporediva s konvencionalnim taksistima. Remo Gerber, glavni komercijalni direktor kompanije, izjavio je za CNN Business da su ova vozila namijenjena običnim ljudima, a ne samo bogatašima i biznismenima.

"Danas poduzimamo još jedan veliki korak ka još većoj mobilnosti. Sanjamo o svijetu u kojem svako može letjeti gdje god želi kad god poželi", izjavio je u saopćenju suosnivač i izvršni direktor Liliuma Daniel Wiegand.