Borba protiv falsifikovanja
0

Laserski detektor pomoću jedne kapi otkriva lažni viski

Sarajevo-x.com
Laserski detektor je metoda otkrivanja lažnog viskija. Za testiranje je potrebna samo jedna kap, a laser u istom trenutku otkriva da li je viski originalan ili lažan.

Tokom testa se koristi zraka svjetla tanja od dlake ljudske kose. Ona prolazi kroz providni čip na kojem se nalazi kap tekućine. Istraživači sa Univerziteta St. Andrews su otkrili da je svjetlost, koja dolazi iz optičkog kabla i prikuplja se drugim, moguće analizirati prilikom njenog rasipanja.

Ova metoda omogućava istraživačima da precizno odrede količinu alkohola u kapi viskija. Lažni viski obično sadrži manje od 40 posto alkohola.

Istraživači također analiziraju boju i teksturu. Oni tvrde da mogu identificirati brend i starost viskija, pa čak i bure iz kojeg potječe.

istraživanje su proveli fizičari Praveen Ashok, Kishan Dholakia i Bavishna Praveen.

"Falsifikovanje je česta pojava u industriji pića. Zbog toga se traga za novim, moćnim i jeftinim metodama analize. Korištenjem snage svjetlosti smo usmjerili našu tehnologiju ka rješavanju ovog problema industrije pića, koja je ključni dio škotske kulture i ekonomije", rekla je Bavishna Praveen.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Optics Express.