Call of Duty: Black Ops
0

Kubanci kritikuju videoigru koja veliča ubistvo Castra

Sarajevo-x.com
Kubanski mediji tvrde da videoigra "Call of Duty: Black Ops", u kojoj američke trupe između ostalog pokušavaju ubiti revolucionarnog vođu Fidela Castra, veliča ubistvo i pretvara mlade Amerikance u sociopate.

Državni mediji na Kubi također optužuju CIA-u da je Castra željela ubiti i u stvarnosti, ali je uspio preživjeti nekoliko atentata.

"Ono što SAD nisu uspjele postići u više od pedeset godina sada pokušavaju u virtuelnom svijetu", objavljeno je na web-stranici Cubadebate.cu.

Igra "Activision Blizzarda", pod nazivom "Call of Duty: Black Ops", je jedna od najtraženijih "pucačina" godine, a njena prodaja je započela ove sedmice. U njoj igrači imaju zadatak izvršiti različite misije tokom hladnog rata i pobijediti neprijatelje poput SSSR-a, Kube, Vijetnama i Laosa.

Operacija u Kubi je jedan od prvih izazova s kojim se igrači suočavaju u ultrarealističnoj igri. Radnja se odvija u vrijeme američkog predsjednika Johna F. Kennedyja u mjesecima koji prethode invaziji u Zaljevu svinja 1961. godine, te Kubanskoj raketnoj krizi koja je dovela svijet na ivicu nuklearnog rata.

Igrači se moraju u oružanim bitkama probiti ulicama Havane kako bi izvršili misiju i ubili Castra, tada mladog revolucionara koji je s vlasti svrgnuo diktatora Fulgencija Batistu. Umjesto toga, igrači ubiju dvojnika i završe u zatvoru u Sibiru.

Kubanski mediji pišu da Amerikanci pokušavaju legalizovati ubistva u svrhu zabave.

"Ova igra je izuzetno opasna. S jedne strane, ona veliča pokušaje američke vlade da izvrši atantat na kubanskog lidera, a s druge strane stimuliše sociopatske stavove djece i adolescenata u Sjevernoj Americi".

Profesor psihologije sa Međunarodnog univerziteta A&M u Teksasu, Christopher Fergunson, koji proučava nasilje u videoigrama, rekao je da nema dokaza da videoigre, bile one nasilne ili ne, štetno djeluju na maloljetnike.

Vezani članci