|

Kubanci kritikuju videoigru koja veliča ubistvo Castra

Kubanci kritikuju videoigru koja veliča ubistvo Castra
0
S
Sarajevo-x.com
11.11.2010. u 09:43
4
komentara
0

dijeljenja
Kubanci kritikuju videoigru koja veliča ubistvo Castra
Kubanski mediji tvrde da videoigra "Call of Duty: Black Ops", u kojoj američke trupe između ostalog pokušavaju ubiti revolucionarnog vođu Fidela Castra, veliča ubistvo i pretvara mlade Amerikance u sociopate.
Državni mediji na Kubi također optužuju CIA-u da je Castra željela ubiti i u stvarnosti, ali je uspio preživjeti nekoliko atentata.

"Ono što SAD nisu uspjele postići u više od pedeset godina sada pokušavaju u virtuelnom svijetu", objavljeno je na web-stranici Cubadebate.cu.

Igra "Activision Blizzarda", pod nazivom "Call of Duty: Black Ops", je jedna od najtraženijih "pucačina" godine, a njena prodaja je započela ove sedmice. U njoj igrači imaju zadatak izvršiti različite misije tokom hladnog rata i pobijediti neprijatelje poput SSSR-a, Kube, Vijetnama i Laosa.

Operacija u Kubi je jedan od prvih izazova s kojim se igrači suočavaju u ultrarealističnoj igri. Radnja se odvija u vrijeme američkog predsjednika Johna F. Kennedyja u mjesecima koji prethode invaziji u Zaljevu svinja 1961. godine, te Kubanskoj raketnoj krizi koja je dovela svijet na ivicu nuklearnog rata.

Igrači se moraju u oružanim bitkama probiti ulicama Havane kako bi izvršili misiju i ubili Castra, tada mladog revolucionara koji je s vlasti svrgnuo diktatora Fulgencija Batistu. Umjesto toga, igrači ubiju dvojnika i završe u zatvoru u Sibiru.

Kubanski mediji pišu da Amerikanci pokušavaju legalizovati ubistva u svrhu zabave.

"Ova igra je izuzetno opasna. S jedne strane, ona veliča pokušaje američke vlade da izvrši atantat na kubanskog lidera, a s druge strane stimuliše sociopatske stavove djece i adolescenata u Sjevernoj Americi".

Profesor psihologije sa Međunarodnog univerziteta A&M u Teksasu, Christopher Fergunson, koji proučava nasilje u videoigrama, rekao je da nema dokaza da videoigre, bile one nasilne ili ne, štetno djeluju na maloljetnike.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...