Internet kriminal cvjeta
0

Krađa identiteta za pola eura

Sarajevo-x.com
Posljednji izvještaj o sigurnosti interneta donosi šokatne podatke o porastu internetskog kriminala širom svijeta, a krađa ličnih podatke može se obaviti za nešto više od pola eura.

Za cijenu jedne limenke Coca Cole, prevaranti mogu kupiti tajne podatke kao što su informacije sa kreditne kartice, ime i prezime, adresa stanovanja ili datum rođenja, stoji u izvještaju.

Istraživanje je provedeno u više od 200 zemalja, a rezultati su pokazali da je tokom 2008. godine poslano 349,6 milijardi 'spam poruka', što čini povećanje za nevjerovatnih 192 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći broj spamova na mail adrese stanovnika u Evropi, Aziji i Srednjem istoku poslan je iz Rusije, dok je Poljska zemlja sa najviše lažnih web stranica.

Lažne web stranice su dizajnirane tako da izgledaju identično vjerodostojnim stranica, kako bi se korisnici interneta 'navukli' da odaju svoje korisničko ime, šifru i čak informacije sa bankovnog računa.

Ovo istraživanje provelo je Odjeljenje za sigurnost interneta kompanije Symantec, jednog od najvećih proizvođača sigurnosnih softvera. U njemu se tvrdi da su prevare preko interneta postale jako uspješne uprkos ekonomskim problemima.

"Područje interneta trenutno je u velikoj ekspanziji i otporno je na recesiju. Prevarantima je postalo isuviše jednostavno ukrasti privatne podatke i prodati ih za odgovarajuću cijenu", kazao je za Sky News Guy Bunker, istraživač u Symantecu.

Zemlje u razvoju rapidno razvijaju vlastitu 'podzemnu' ekonomiju, uporedno sa razvojem internetske infrastrukture i rastom populacije koja koristi web.

Naučnici iz Symateca smatraju da svijet on-line prevara postaje sve sofisticiraniji.

"Nelegalni svijet internetskog kriminala nije više preplavljen povučenim tinejdžerima, on sada privlači inteligentne odrasle ljude, a ova pojava vrlo je česta u zemljama najvećeg razvoja u svijetu kao što su Brazil i Indija", objasnio je Bunker.

U internetskim krađama povjerljivih podataka najvišu cijenu imaju podaci sa kreditnih kartica, brojevi bankovnih računa, te podaci o identitetu osoba.

Kompanija Symantec istraživanje je provela uz pomoć milion internetskih senzora, neposrednih analiza, te aktivnog monitoringa velikog broja hakera.