Završio u pritvoru
2

Brčak bespravno živio u tuđoj vikendici pa u naselju počinio seriju teških krađa

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Nesvakidašnji slučaj zabilježen je u brčanskom mjestu Sandići gdje je 52-godišnji N.V-L. bespravno počeo živjeti u tuđoj vikendici, a potom je u naselju počinio seriju teških krađa. On je uhapšen u akciji kodnog naziva "Hajduk", a naposlijetku mu je određen pritvor.

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta, Osnovni sud odredio je jednomjesečni pritvor N.V-L., osumnjičenom da je posljednjih mjeseci u okolini Brčkog počinio seriju teških krađa. Uhapšenom u akciji kodnog naziva "Hajduk", pritvor je određen usljed opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

"Tužilaštvo distrikta Brčko intenzivno sprovodi istragu protiv N.V-L. zbog sumnje da je od novembra prošle, pa do 27. marta ove godine, u mjestu Sandići, pošto je bespravno započeo boravak u tuđoj vikendici, počinio seriju teških krađa u tom mjestu. Kako se navodi u naredbi o sprovođenju istrage, on je u namjeri stjecanja protivpravne imovinske koristi odlazio do drugih objekata u neposrednoj blizini vikendice, koju je bespravno koristio za boravak, spavanje i skrivanje, a zatim na štetu njihovih vlasnika vršio krivična djela krađe i teške krađe", navode iz brčanskog tužilaštva.

Kako ističu, u vikendici vlasnika D. B koji tu povremeno boravi, pronađena je, a zatim i oduzeta veća količina otuđenih predmeta, kao što su električni i drugi alati, posuđe, odjeća, razni drugi predmeti pokućstva, kao i hrana i piće. Sumnja se da je na tom lokalitetu N.V-L, koji je ranije osuđivan za slična i druga krivična djela, tešku krađu učinio u najmanje osam navrata.

Osumnjičeni je uhapšen 27. marta u večernjim satima u okviru akcije kodnog naziva "Hajduk", a nakon zadržavanja i kriminalističke obrade u Policiji, sproveden je u prostorije Tužilaštva.

"Kao što je to Policija prethodno učinila, Tužilaštvo je osumnjičenog zadržalo tokom 24 sata, ispitavši ga za to vrijeme u svojstvu osumnjičenog, nakon čega je podnijelo prijedlog sudu da mu odredi pritvor. Prijedlog za određivanje pritvora obrazložen je postojanjem opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna", precizirali su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Prihvativši tužilački prijedlog, Osnovni sud Brčko distrikta odredio mu je pritvor u trajanju od jednog mjeseca, koji počinje teći od trenutka njegovog hapšenja. U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija neodložno nastavljaju istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela teške krađe, pozivajući građane da prijave svaki sličan slučaj s ovog područja.