{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Korisnici interneta muziku većinom skidaju ilegalno

F
FENA
27.2.2012. u 16:21
0
27
Korisnici interneta muziku većinom skidaju ilegalno
0
Korisnici interneta muziku većinom skidaju ilegalno
U svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu danas je održan stručni planel o temi "Kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava", čiji je organizator Copyright Centar - organizaciona jedinica specijaliziranog pravnog subjekta "Sine Qua Non".
Pravni ekspert za informatičko društvo dr.Vedad Silajdžić konstatovao je da su autorska prava naročito problematična u segmentu digitalne zaštite.

"U BiH samo u prošloj godini registrirano je oko 100 miliona downloada i preslušavanja muzike putem interneta i to u 99 posto slučajeva s ilegalnog sadržaja, bez ikakve nadoknade autorima. Zaštita njihovih prava na internetu problem je u cijelom svijetu", rekao je Silajdžić.

Internet je opće dobro, ali opće dobro ima svoje granice, koje se moraju ograničiti u segmentu da se mogu koristiti dok god se ne narušavaju prava treće osobe. Trenutno su najugroženija prava autora, jer ne mogu dobiti svoje tantijeme.

U Evropskoj uniji, kaže Silajdžić, vode se procesi radi pronalaženja rješenja kako adekvatno zaštititi autore, a opet ne ugroziti slobode koje internet pruža.

Po njegovim riječima, jedan od osnovnih problema je i taj da li uopće postoji dovoljan broj legalnih ponuda za preslušavanje i skidanje muzike na internetu.

Dakle, koraci ka postizanju zaštite autorskih prava su: adekvatna ponuda muzičkih sadržaja na internetu, podizanje svijesti o autorskim pravima, zatim prevencija od države kroz preventivne mjere, procesuiranje i adekvatna pravna zaštita putem odgovarajuće implementacije pravih propisa.

"Realno u BiH, sada se jedino može raditi na jačanju legalne ponude na internetu i podizanju svijesti građana. Pri tome, tužilaštvo polako ide ka procesuiranju prekršitelja autorskih prava. Ova tri koraka sasvim su dovoljna da se uozbiljimo u zaštiti autorskih prava", zaključio je Silajdžić, rukovodilac katedre poslovnog prava na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Za otkrivanje prekršitelja autorskih prva prvo je potrebno imati stručnjake infomacionih tehnologija, a pitanje je koliko je njima primamljivo raditi u državnim službama, tužilaštvima na rješavanju ovakvih problema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: