Istraživanje
0

Korisnici Internet Explorera imaju niži IQ

Sarajevo-x.com
Korisnici najpopularnijeg web-preglednika Internet Explorera imaju manji koeficijent inteligencije, pokazalo je istraživanje koje se bavilo online navikama korisnika.

Kompanija AptiQuant, koja se bavi psihometrijskim konsultovanjem, plasirala je online testove inteligencije koje je uradilo 100.000 ljudi, a zatim su ih sortirali na osnovu toga u kojem su pregledniku rađeni.

Ispostavilo se da su korisnici Internet Explorera imali slabije rezultate od prosječnih, dok su korisnici Chromea, Opere, Firefoxa i Safarija na testu inteligencije postigli prosječne i nadprosječne rezultate.

Najveći koeficijent inteligencije pokazali su, uglavnom, korisnici Camina, Opere i Internet Explorera sa dodatkom Chrome Famea.

"Studija je pokazala značajnu povezanost između kognitivne sposobnosti pojedinaca i njihovog izbora web-preglednika. Testovi su pokazali da se pojedinci koji imaju slabiji IQ odupiru tome da promijene ili nadograde web-preglednik", navodi se u zaključku kompanije AptiQuant.

Studija je pokazala i to da su korisnici IE 6 imali mnogo lošiji rezultat od korisnika koji koriste verziju IE 8.

Ipak, s ovom studijom se ne slažu mnogi stručnjaci. Matt Rosoff sa Businessinsider.com je istakao da je IE zadani preglednik na mnogim računarima, te da brojne osobe ne znaju kako da preuzmu i instaliraju novi preglednik, prenosi Daily Telegraph.

Ukupni grafikon je pokazao da među onima koji koriste Firefox je najmanji broj onih s niskim koefcijentom inteligencije i najveći broj onih sa prosječnim ili iznadprosječnim IQ.

"Rezultate ne bi trebalo uzimati previše ozbiljno. Na koncu, testove su radile osobe koje su željele preuzeti test. No, ukoliko želite raspravljati o tome da su korisnici verzije IE 6 glupi da nadograde svoj preglednik, sada bar imate neki empirijski dokaz", kazao je Jared Newman sa stranice PC World.