Kanada
0

Korisnici Facebooka omogućuju poslodavcima pristup njihovim profilima

Sarajevo-x.com
Dok mnogi korisnici Facebooka tajno, na radnom mjestu, surfaju ovom web stranicom za društveno umrežavanje, većina Kanađana tvrdi da su spremni dozvoliti poslodavcu da pregleda njihove profile, rezultati su nedavnih istraživanja.

Skoro polovina od 1.200 osoba ispitanih putem online ankete izjavili su da ne bi imali ništa protiv toga da nadređeni ostvare pristup njihovim profilima, dok bi dvoje od pet, pri zapošljavanju, dozvolili poslodavcu da ostvari pristup njihovim profilima na Facebooku, kao dodatku njihovog rezimea. Mnoge kanadske kompanije i odjeljenja vlade blokirali su, u svojim uredima, pristup Facebooku na Internetu.

Anketa je pokazala da od devet miliona kanadskih korisnika usluga Facebooka, skoro devet od deset odraslih osoba, u dobi između 18 i 34 godine, koriste ovu stranicu. Istraživanje navodi da mnogi ljudi cenzurišu informacije, potencijalno sramotnog, sadržaja.

Anketa je također ukazala na to da bi kompanije trebale koristiti prednosti fenomena društvenog umrežavanja a ne zabranjivati pristup stranicama u svojim uredima, prenosi Reuters.

“Mnogi poslodavci se trude shvatiti na koji način Facebook može pozitivno doprinijeti njihovim operacijama”, izjavio je direktor organizacije ZINC Research koja je anketu sprovela zajedno sa Dufferin Researchom.

“Dok platforma nudi mnoge mogućnosti i pogodnosti za marketing i informaciju, moć komunikacije se može iskoristiti da se privuče i očuva talenat i izgradi vitalna kultura kompanije”, mišljenja je direktor Brian Sigh.