Kopija originalne igre Super Mario Bros prodata za 100.115 dolara na aukciji

Klix.ba
15.2.2019. u 10:20
19
32
Kopija originalne igre Super Mario Bros prodata za 100.115 dolara na aukciji
19
Kopija originalne igre Super Mario Bros prodata za 100.115 dolara na aukciji Foto: Heritage Auctions
Originalna kopija diskete kultne igre Super Mario Bros prodata je na aukciji za 100.150 dolara, što je čini najskupljom igrom ikada, javlja Verge.
Prema podacima aukcijske kuće Heritage Auctions, igru je kupila grupa kolekcionara koji će dijeliti vlasništvo nad njom.

"Super Mario Bros nije samo najprepoznatljivija igra svih vremena, već igra koja je spasila industriju video igara osamdesetih godina. U pogledu rijetkosti, popularnosti i važnosti za kolekcionare, ova igra ima sve. Mario je najpoznatiji fiktivni lik na svijetu, čak više i od Mickeyja Mousea. Super Mario Bros lansirao je najveću svjetsku franšizu igara, a ova kopija je jedini poznati zapečačeni primjer", kazao je Deniz Kahn, predsjednik Wata Games.

Ova kopija originalnog Super Marija napravljena je 1985. godine. Nintendo je kreirao Super Mario Bros diskete od 1985. do 1994. u raznim varijantama. Prve verzije su zapečačene naljepnicama i bile su dostupne samo u New Yorku i Los Angelesu. Kopija koja je prodata za više od stotinu hiljada dolara upravo je jedna od onih sa naljepnicom i certifikatom Wata Games.

"Iznad umjetničkog i historijskog značaja, ova igra je vrhunski očuvana", kaže Kenneth Thrower, suosnivač Wata igara.

Nije prvi put da je Nintendova igra dosegla veliku cifru. U 2014. godini kopija rijetke igre Nintendo World Championships prodata je za 100.088 dolara na eBayju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: