Impresivan uređaj
16

Konceptni tablet kompanije Lenovo možete saviti i staviti u džep

Klix.ba
Kompanija Lenovo je na godišnjem događaju Lenovo Tech World predstavila tablet Lenovo Folio koji možete saviti i bez problema staviti u džep.

Prije svega treba napomenuti da se radi o konceptu te da se ovaj tablet vjerovatno neće naći na tržištu u skorije vrijeme, međutim, uprkos tome, uređaj je impresivan i veoma interesantan.

Radi se o tabletu sa 7,8-inčnim ekranom rezolucije 1920x1440 piksela koji posjeduje Qualcommov procesor Snapdragon 800 te koristi operativni sistem Android 7.0. Iako se ne radi o vrhunskim specifikacijama, tablet je poseban po tome što ima savitljiv ekran.

Kada se savije, tablet dobija oblik 5,5-inčnog smartphonea, koji može stati u džep. Kada se savije, interfejs automatski prilagođava rad uređaja tako da se mogu koristiti oba ekrana.

Lenovo nije jedina kompanija koja radi na tabletima sa savitljivim ekranima, a koji se pretvaraju u smartphone. Kompanije Samsung i Oppo također razvijaju slične uređaje.

Samsungov savitljivi tablet telefon kodnog imena Galaxy X je trebao biti predstavljen krajem ove godine, no, navodni problemi s proizvodnjom su odgodili njegovo predstavljanje za 2019. godinu.