Kupljen za 135.000 funti
0

Kompjuter Apple 1 ponovo proradio nakon 35 godina

Sarajevo-x.com
Kompjuterski inženjeri u Italiji su uspjeli ponovo pokrenuti Apple 1, prvi kompjuter koji je 1976. godine napravio Steve Wozniak. Ideju o prodaji ovih uređaja je predložio njegov prijatelji i suosnivač kompanije Apple Steve Jobs, piše Telegraph.

Inženjeri na konferenciji o kompjuterima na Univerzitetu u Torinu u Italiji su pokazali ovaj kompjuter, koji je kupljen prošle godine na aukciji Christie's. Kolekcionar Marco Boglione je za Apple 1 izdvojio 135.000 funti.

Torinski inženjeri su resetovali kompjuter i pokrenuli program koji je na ekranu pokazao riječi "Hello Polito". Apple 1 su kontrolisali pomoću naprednijeg Appleovog kompjutera MacBook Pro.

Italijanska internet stranica Macitynet.it je objavila da je Boglione tokom eventa rekao da je Apple 1 napravljen zbog strasti, a ne zbog zarađivanja novca. Jobs i Wozniak su prodavali kompjutere za 666.66 dolara. Kompjuter Apple 1 koji se nalazi u Torinu je nosio oznaku, odnosno broj 84 od ukupno 200 proizvedenih mašina. Rijetki su primjerci koji još uvijek rade. Smatra se da danas postoji manje od 50 kompjutera Apple 1.

Apple 1 je bio prvi kompjuter koji se prodavao sa potpuno sastavljenom matičnom pločom, što je značilo da korisnik samo treba osigurati napojnu jedinicu, tastaturu i ekran kako bi ga mogao koristiti. Prethodno su korisnici morali sami spajati komponente.