U ime preminulog programera
48

Kompanija za patente tuži Facebook zbog funkcije "like"

Klix.ba
Facebook bi se uskoro mogao naći na sudu zbog korištenja funkcije "like" i nekih drugih funkcija na svojoj društvenoj mreži.

Facebook tuži jedna kompanija za registraciju patenata u ime preminulog holandskog programera pod imenom Joannes Jozef Everardus van der Meer.

Kako prenosi BBC, iz kompanije su rekli da je Facebook postigao svoj sadašnji uspjeh dijelom zahvaljujući korištenju dva patenta Van der Meera bez dozvole.

Iz Facebooka su rekli da nemaju namjeru komentarisati ništa vezano za tužbu ili za navode kompanije. Tužbu je na federalnom sudu u američkoj saveznoj državi Virginiji podnijela kompanija Rembrandt Social Media.

"Mi vjerujemo da patenti kompanije Rembrandt predstavljaju važnu osnovu društvenih medija kakve poznajemo i očekujemo da sudija i porota donesu iste zaključke kada vide sve dokaze", rekao je advokat Tom Melsheimer.

Rembrandt posjeduje patente za tehnologije koje je Van der Meer prije svoje smrti 2004. godine koristio prilikom izgradnje društvene mreže Surfbook. On je te patente registrovao 1998. godine, pet godina prije pojave Facebooka.

Surfbook je omogućavao korisnicima da dijele informacije sa svojim prijateljima i porodicom te da upotrebljavaju funkciju "like" kako bi pokazali da im se nešto sviđa.