{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kinezi bi mogli od papira praviti savitljive ekrane za pametne mobitele

18.5.2017. u 18:22
5
31
Kinezi bi mogli od papira praviti savitljive ekrane za pametne mobitele
5
Kinezi bi mogli od papira praviti savitljive ekrane za pametne mobitele
Ilustracija
Kinezi su u novom istaživanju pokazali kako se papir može koristiti za izradu pametnih uređaja sa savitljivim ekranima. Kako tvrde, papir bi u budućnosti mogao zamijeniti sintetičke, polimerne i nerazgradive materijale koji se sada koriste za izradu displeja.
Papir je dosta jeftiniji, biorazgradiv je i lako ga je prozvoditi. Međutim, postoji samo jedan problem, a to je što nije elektro provodiv. Istraživači tehnološkog Univerziteta Južne Kine riješili su ovaj problem tako što su potopili papir u jonski gel, koji je u suštini napravljen od tečne soli. Jonski gelovi su inače korisni za proizvodnju provodnih materijala jer sadrže atome i molekule u kojima broj elektrona nije jednak broju protona, što daje mogućnost proizvodnje negativnog ili pozitivnog električnog naboja.

Između dva lista papira potopljena u jonski gel, Kinezi su stavili tanki sloj filma koji može emitovati elektricitet. Na taj način, napravljen je provodni papir koji, prema riječima istraživača, može biti prilično trajan.

Kineski istraživači kazali su kako je ovaj provodni papir jako jednostavan i jeftin za proizvodnju. Kvadratni metar elektro provodivog papira mogao bi koštati 1,30 dolara, a po minuti se može proizvoditi čak 30 metara papira.

Prva kompanija koja je najavila proizvodnju pametnih mobitela sa savitljivim ekranima je Samsung.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: