Razvoj mobilne mreže
8

Kina vodi globalnu 5G revoluciju, imat će 600 miliona pretplatnika do 2025. godine

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Predviđa se da će globalno tržište 5G mreže porasti na 1,6 milijardi korisnika u narednih pet godina, a veliki dio tog rasta omogućit će Kina na temelju planova implementacije njenih operatera. Kinezi vjeruju da će do 2025. imati 600 miliona pretplatnika 5G mreže što ih čini vođama globalne 5G revolucije.

Ovoliki broj 5G pretplatnika u Kini će činiti gotovo 40 posto od ukupnog broja 5G korisnika na cijelom svijetu, ističe Sihan Bo Chen za agenciju Xinhua, voditeljica GSMA Greater China.

Više od 85 posto kineskog stanovništva pretplatit će se na mobilne usluge do 2025., dok će 88 posto tih pretplatnika imati pametne telefone, a 36 posto će ih koristiti 5G usluge, govori izvršni direktor GSMA John Hoffman.

"Pozdravljamo kontinuirane napore Kine za promoviranjem otvorenosti za izgradnju 'zajedničke budućnosti' kroz saradnju", kazao je Hoffman.

GSMA je objavio istraživanja o umjetnoj inteligenciji zajedno sa kompanijama China Mobile, China Telecom, China Unicom, Huawei i drugim.

"Nadamo se da će razvoj mobilne mreže u Kini nadahnuti ostatak svijeta i oživjeti sljedeće generacije usluga umjetne inteligencije", rekla je Sihan Bo Chen.

Ogroman procvat 5G pametnih telefona za 2020. godinu nedavno je predvidjela i Wall Street banka Goldman Sachs. Bankovni analitičar rekao je da će kineski tehno gigant Huawei ostvariti značajnu korist kroz ovaj razvoj. Podsjećamo, Huawei je obavio prvi 5G poziv u svijetu i lansirao prvi 5G terminalni uređaj u 2018. godini.