Stav zvaničnika
0

Kina ne treba lekcije o Internetu od SAD-a

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Državni mediji u subotu su prenijeli poruku kineskih vlasti da ova zemlja ne treba lekcije o Internetu od Sjedinjenih Američkih Država.

Dogodilo se to nakon što su SAD Pekingu počele prigovarati kako svojim građanima guši slobodu pristupa informacijama, javlja Reuters.

Govor državne sekretarke Hillary Clinton u četvrtak pokazao je nedostatak poštovanja prema Kini, stav je predsjednika pekinškog Udruženja online medija Mina Dahonga.

"To kako se kineski Internet razvija je isključivo stvar kineskih građana", poručuje Min. "Kad je Internet u pitanju, Kina ne treba nikakve lekcije od SAD-a o tome šta i kako da radi."

Podsjetimo, Clinton je u govoru kritikovala cyber politiku Kine i Irana, te između ostalog zahtijevala od Pekinga da istraži pritužbe Googlea o hakiranju i cenzurama u ovoj zemlji.

Google je poručio da razmatra gašenje svoje web stranice na kineskom jeziku google.cn, kao i svoje urede u toj zemlji, uslijed hakerskih napada koji su odatle upućeni i usmjereni ka kompanijama i organizacijama koje se bore za zaštitu ljudskih prava.

U Kini su odlukom vladajuće komunističke partije zabranjeni Facebook, Twitter i YouTube.

Ipak, predsjednik Udruženja online medija smatra da je govor Clintonove od 21. januara, koji je insinuirao na nedostatak slobode informisanja u Kini "zapravo znak nepoštivanja i nema uporišta".